SAD: Nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje

SAD: Nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje

SAD ne vide nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi svoj nuklearni arsenal u sukobu u Ukrajini, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima u sredu. Međutim, dodao je da Vašington takvu mogućnost smatra „duboko zabrinjavajućom“ i shvata je „ozbiljno“.

Ranije u sredu, Njujork tajms je objavio članak, citirajući „više visokih američkih zvaničnika“, koji su tvrdili da su neki ruski generali razgovarali „kada i kako bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini“. Ruski predsednik Vladimir Putin nije bio uključen u ove diskusije, navodi list. Razgovori su održani u nekom trenutku sredinom oktobra, dodaje se.

Ovo nije prvi put da je Bela kuća dala takvu izjavu. Kirbi je prošlog meseca izjavio da Vašington nije video nikakve indikacije da se Rusija sprema da postavi nuklearno oružje.

Pretnja nuklearnim ratom je nedavno bila vruća tema nakon što je Putin krajem septembra obećao da će braniti rusku teritoriju i ljude koristeći „sve snage i resurse koje imamo“. Zapadni stručnjaci i zvaničnici su tada široko protumačili njegove komentare kao prikriveno nuklearno upozorenje, što je navelo američkog predsednika Džoa Bajdena da upozori na potencijalni „nuklearni Armagedon“.

Putin je kasnije pojasnio svoju izjavu rekavši da Moskva nije ni spomenula taktičko nuklearno oružje, a kamoli zapretila upotrebom atomskog oružja. Njegove reči, međutim, nisu ublažile strahove u Vašingtonu, jer je Bajden nastavio da se pita zašto Rusija nastavlja da „priča o” nuklearnom oružju ako ne planira da ga upotrebi.

U međuvremenu, vrhunske zapadne diplomate i ministri odbrane u velikoj meri su odbacili zabrinutost Rusije da Kijev potencijalno koristi takozvanu „prljavu bombu“ da podmetne Moskvu. Takva municija koristi konvencionalne eksplozive za raspršivanje radioaktivnog materijala na širokom području.

Moskva je takođe pokrenula to pitanje u Savetu bezbednosti UN, što je navelo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da pošalje inspekciju u nekoliko ukrajinskih objekata kako bi ispitala tvrdnje.