Projektil Severne Koreje prvi put sleteo na obalu Južne Koreje

Projektil Severne Koreje prvi put sleteo na obalu Južne Koreje

Severnokorejska balistička raketa pala je u sredu na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, prvi put kada je očigledan test sleteo u blizini voda Južne Koreje, a Južna Koreja je odgovorila sopstvenim lansiranjem raketa, zvaničnici rekao.

Raketa je pala izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od severne granične linije (NLL), sporne međukorejske pomorske granice, što je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol nazvao „efikasnim činom teritorijalnog zadiranja“.

Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko NLL kao odgovor, saopštila je južna vojska.

Južna lansiranja usledila su nakon što je Junova kancelarija obećala „brz i čvrst odgovor“ tako da Severna Koreja „plati cenu provokacija“.

Severnokorejsko oružje bilo je jedna od tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz severnokorejskog priobalnog područja Vonsan u more, saopštio je Zajednički štab Južne Koreje (JCS). JCS je kasnije saopštio da je čak 10 projektila različitih tipova ispaljeno sa istočne i zapadne obale Severne Koreje.

JCS je saopštio da je najmanje jedna od raketa pala 26 kilometara južno od NLL, 57 kilometara od južnokorejskog grada Sokčo, na istočnoj obali, i 167 kilometara od ostrva Ulleung, gde su izdata upozorenja o vazdušnom napadu.

„Čuli smo sirenu oko 8:55 ujutro i svi u zgradi smo se spustili do mesta za evakuaciju u podrumu“, rekao je zvaničnik okruga Ulleung za Rojters. „Ostali smo tamo dok nismo došli gore oko 9:15 nakon što smo čuli da je projektil pao u otvoreno more.

Jedan stanovnik južnog dela ostrva rekao je da nisu dobili nikakva upozorenja.

Severna Koreja sa nuklearnim oružjem testirala je rekordan broj projektila ove godine, a zvaničnici u Seulu i Vašingtonu kažu da je Severna Koreja završila tehničke pripreme za sprovođenje testa nuklearnog oružja po prvi put od 2017.

Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od Sjedinjenih Država i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera, rekavši da se takva „vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerisati“.

Uprkos tome što je Jun proglasio nacionalnu nedelju žalosti nakon što je više od 150 ljudi ubijeno u masovnoj gužvi tokom vikenda u Seulu, Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vežbi. Nazvane Oluja opreza, vežbe uključuju stotine ratnih aviona sa obe strane koji izvode lažne napade 24 sata dnevno.

Severna Koreja je saopštila da je nedavni nalet lansiranja bio odgovor na savezničke vežbe.

Pak Džong Čon, sekretar Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Severne Koreje, rekao je u saopštenju u sredu da je broj ratnih aviona koji su učestvovali u Oluji Vigilant dokazao da je vežba bila „agresivna i provokativna“ i da je posebno ciljala Severnu Koreju. Rekao je da čak i njegovo ime oponaša operaciju Pustinjska oluja protiv Iraka 1990-ih godina.

„Neprimereni potezi neprijateljskih snaga za vojnu konfrontaciju stvorili su tešku situaciju na Korejskom poluostrvu“, rekao je Pak u saopštenju koje je prenela državna novinska agencija KCNA.

U utorak u Vašingtonu, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs odgovorio je na upozorenja Severne Koreje o „snažnom“ odgovoru na vežbe rekavši da se čini da Pjongjang „poseže za drugim izgovorom za provokacije koje je već preduzeo, potencijalno za provokacije koje bi mogao planirate da uzmete u narednim danima ili narednim nedeljama.“

On je rekao da su vežbe bile „čisto odbrambene prirode“ i da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja Severnoj Koreji da ne gaje neprijateljske namere prema zemlji.

Prajs je dodao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici takođe jasno stavili do znanja da će postojati „duboki troškovi i duboke posledice“ ako Severna Koreja nastavi nuklearno testiranje, što bi bio „opasan, destabilizujući korak“. On nije precizirao posledice.

Portparol južnokorejske vojske rekao je da vlasti analiziraju lansiranja da vide da li su putanje letova raketa bile namerno ili je jedna skrenula sa kursa.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da vlada veruje da su najmanje dve balističke rakete lansirane iz Severne Koreje, jedna je letela na istok, a druga na jugoistok.

Prvi je preleteo 150 kilometara do maksimalne visine od približno 150 kilometara, dok je drugi pokrivao domet od 200 kilometara do maksimalne visine od 100 kilometara, rekao je on novinarima u Tokiju u sredu ujutro.

To je bio prvi put da je severnokorejska balistička raketa pala u blizini južnokorejskih voda, saopštio je JCS.

„Naša vojska nikada ne može tolerisati ovakvu vrstu provokativnog čina Severne Koreje i odgovoriće striktno i čvrsto uz blisku saradnju Južne Koreje i SAD“, navodi se u saopštenju JCS.

Akcije Severne Koreje ugrožavaju mir i stabilnost Japana, šireg regiona, kao i širu međunarodnu zajednicu i potpuno su neprihvatljive, rekao je Hamada.

„Severna Koreja je u više navrata lansirala rakete brzinom bez presedana, na nove načine koje ranije nismo videli“, rekao je on.

Japan je uložio žalbu i protestovao zbog tih postupaka diplomatskim kanalima u Pekingu, dodao je on.