SAD postavljaju vremenski okvir za rusku naftu koja podleže ograničenju cena

SAD postavljaju vremenski okvir za rusku naftu koja podleže ograničenju cena

VAŠINGTON, 31. oktobra – Američko ministarstvo finansija je u ponedeljak saopštilo da brodovi ruske nafte koji se utovare pre 5. decembra i istovare na svom odredištu pre 19. januara neće podleći gornjoj granici cena koju planiraju zapadne vlade, dajući neke prostorija za disanje za trgovce i špeditere, piše Rojters.

Vlada SAD, G7 i EU planiraju da uvedu gornju granicu cena koja počinje 5. decembra kao deo sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Tačni nivoi cena ograničenja, koja će biti postavljena na isporuke ruske sirove nafte i naftnih derivata, još se razrađuju. Visoki zvaničnik Ministarstva finansija rekao je novinarima u pozivu da se diskusije o nivou cena između zemalja G7 i Australije fokusiraju na troškove ruske proizvodnje nafte i istorijske cene ruske nafte Urals.

Jedna osoba upoznata sa procesom rekla je prošle nedelje da će gornja granica biti određena u skladu sa istorijskim prosekom od 63-64 dolara po barelu, nivoom koji bi mogao da predstavlja prirodnu gornju granicu.

Zvaničnik Trezora je rekao da je odeljenje održalo više od 100 razgovora sa industrijskim grupama kako bi odgovorilo na njihove zabrinutosti.

Dopuštanje da se nafta istovari pre 19. januara daje igračima na naftnim tržištima prostora da se naviknu na gornju granicu cena, rekao je zvaničnik. Ministarstvo finansija je na svojoj veb stranici objavilo pojašnjenje o tome kada će tereti biti pogođeni ograničenjem cena u ažuriranju „često postavljanih pitanja“.

Zvaničnik Trezora je takođe rekao da su koalicija koja nameće ograničenje cena — Australija i članice G7, Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države — sada više fokusirane na to da kompanije razumeju kako da se pridržavaju cap, umesto da regrutuje nove zemlje članice.

Koalicioni partneri planiraju da uvedu gornju granicu uskraćivanjem pomorskih usluga, kao što su osiguranje, finansije, posredovanje i navigacija, ruskoj nafti po ceni iznad granice. Zemlje G7 dominiraju u pružanju ovih usluga, ali Moskva je obećala da će prestati da prodaje naftu zemljama i kompanijama koje nameću ograničenje.

Zvaničnik Ministarstva finansija je rekao da bi Rusija trebalo slobodno da pokuša da postroji tankere i druge usluge van ograničenja cena, a koalicija G7-Australija to ne pokušava da spreči. Ali te usluge bi verovatno bile skuplje i Rusiji ne bi ponudile dovoljno kapaciteta za njen trenutni obim izvoza, dodao je zvaničnik.