Ekspertska grupa upozorava na krizu u slučaju nestalih studenata u Meksiku

Ekspertska grupa upozorava na krizu u slučaju nestalih studenata u Meksiku

MEKSIKO SITI – Grupa međunarodnih eksperata koja istražuje nestanak 43 studenta u južnom Meksiku 2014. godine upozorila je u ponedeljak da je pokušaj vlade da ubrza rezultate stvorio „krizu“ za istragu i rizikuje da umanji poverenje u ishod, preneo je Asošijeted pres.

U ključnoj fazi, specijalni tužilac koji je vodio vladinu istragu od 2019. godine podneo je ostavku u septembru zbog očiglednog mešanja generalnog tužioca i vlada ga je zamenila nekim ko nije upoznat sa slučajem. Izveštaj vladine komisije za istinu u avgustu zamutio je vodu predstavljajući sumnjive snimke ekrana razmene poruka kao dokaz, prema Interdisciplinarnoj grupi nezavisnih eksperata.

Grupu je osnovala Međuamerička komisija za ljudska prava kako bi istražila otmicu i prisilni nestanak studenata sa učiteljskog koledža Ajocinapa u državi Gerero.

Gubitak postojećeg kapaciteta (iskusnog tužioca i drugih koji sa njim rade) u ovako odlučujućem trenutku predstavlja ozbiljan rizik za slučaj i imaće negativne posledice“, navode stručnjaci u svom saopštenju.

Lokalna policija je 26. septembra 2014. izvela studente iz autobusa koje su zauzeli u Iguali, Gerero. Motiv policijske akcije ostaje nejasan osam godina kasnije, ali istražitelji veruju da je bar delimično umešana trgovina drogom.

Tela učenika nikada nisu pronađena, iako su fragmenti spaljene kosti upareni sa trojicom učenika.

Grupa eksperata je rekla da forenzička analiza snimaka ekrana poruka navodno poslatih između ljudi koji su učestvovali u otmici i nestanku učenika ne može biti potvrđena kao autentična i da je pokazala niz nedoslednosti.

Međutim, čak i bez tih poruka, stručnjaci su insistirali da još uvek postoje dokazi da je jedan broj pripadnika vojske pažljivo pratio događaje te noći, ali da nije intervenisao da spase studente — ili čak jednog od svojih, koji se infiltrirao škola poznata po levičarskom aktivizmu.

Telefonski presretnuti razgovori koji su deo slučaja trgovine drogom u Čikagu takođe su uspostavili bliski kontakt između pripadnika vojske i bande koja je navodno dobila studente nakon što ih je zaplenila policija, Guerreros Unidos.

Stručnjaci su rekli da su ponovo tražili od predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da uputi vojsci da podeli svu svoju arhivu u vezi sa slučajem, uključujući telefonske presretnute razgovore za koje kažu da ih ima od vremena otmica. Oni su takođe istakli važnost očuvanja nezavisnosti specijalnog tužioca.

Vlada je u nedelju objavila hapšenje Leonarda Oktavija Vaskeza Peresa, koji je bio šef državne bezbednosti Gerera u vreme otmice studenata. Bivši policajac iz Huicukoa, grada u blizini Iguale, uhapšen je prošle nedelje zbog navodne umešanosti.

Mandat eksperata ističe u ponedeljak, ali su oni rekli da su predložili vlastima da dva člana grupe ostanu još najmanje dva meseca kao prelazni korak.

Rekli su da već razmjenjuju informacije sa novim specijalnim tužiocem za slučaj i da postoji dovoljno dokaza da se krene u krivično gonjenje 21 osobe — uključujući 16 pripadnika vojske — za koje je Tužilaštvo ranije povuklo zahtjeve za hapšenje.

„Postoji sistem istrage i nekažnjivosti koji treba da se promeni u Meksiku“, navodi se, dodajući da je u pitanju vrsta zemlje koju će naslediti nove generacije.

Meksiko hapsi generala zbog slučaja nestalih studenata