Američka vojska vrši inspekciju naoružanja u Ukrajini

Američka vojska vrši inspekciju naoružanja u Ukrajini

Mali broj američkih vojnih snaga u Ukrajini nedavno je počeo da vrši inspekcije na licu mesta kako bi se uverio da ukrajinske trupe pravilno obračunavaju oružje koje dobija od Zapada, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane novinarima Pentagona u ponedeljak.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman kako bi pružio vojnu informaciju, nije želeo da kaže gde se inspekcije odvijaju niti koliko su blizu bojišnice američke trupe. Zvaničnik je rekao da američko osoblje ne može da vrši inspekcije „blizu linija fronta“, ali je rekao da idu tamo gde bezbednosni uslovi dozvoljavaju.

Zvaničnik je rekao da je bilo nekoliko inspekcija, a obavljaju ih ataše za odbranu SAD i tim Kancelarije za odbrambenu saradnju SAD koji se nalazi u Kijevu. Do sada su, rekao je zvaničnik, ukrajinski zvaničnici bili transparentni u vezi sa distribucijom oružja i podržavali inspekcije.

Napori su deo šire kampanje SAD, koju je prošle nedelje najavio Stejt department, sa ciljem da se osigura da oružje koje se isporučuje Ukrajini ne završi u rukama ruskih trupa, njihovih opunomoćenika ili drugih ekstremističkih grupa.

Ranije ove godine, SAD su saopštile da se mali broj američkih vojnih trupa vratio u ambasadu u Kijevu da obavlja bezbednosne i druge zadatke. Američki predsednik Džo Bajden odbacio je bilo kakvu borbenu ulogu američkih snaga unutar Ukrajine.

Američki zvaničnici su se suočavali sa upornim pitanjima nekih članova Kongresa o tome kako administracija obračunava milijarde dolara u oružju koje je poslato Ukrajini tokom prošle godine. Ali administracija nije bila voljna da detaljno opisuje svoj rad na tom frontu zbog zabrinutosti za stanje sukoba i straha da bi potencijalne krijumčare moglo da dojavi o potencijalnim tehnikama utaje.

Plan Stejt departmenta uključuje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne inicijative za jačanje nadzora SAD i Ukrajine nad prebačenim oružjem, posebno naprednijim raketnim sistemima i protivvazdušnim uređajima, kao i za poboljšanje ukrajinske avijacije i bezbednosti granica u cilju borbe protiv zloupotrebe oružja i spreči moguću trgovinu oružjem.

Stejt department je saopštio da se čini da dosadašnja intenzivna potražnja Ukrajine za oružjem na bojnom polju ometa proliferaciju malokalibarskog oružja, prenosivih sistema protivvazdušne odbrane i protivtenkovskog oružja kao što su koplje na crnom tržištu. U njemu se navodi da je glavni problem zaplena oružja od strane ruskih snaga dok zauzimaju teren, i upozorava da Moskva može da ga koristi za razvoj kontramera ili izvođenje operacija pod lažnom zastavom.