Tržište žitarica se sprema za povećanje cena

Tržište žitarica se sprema za povećanje cena

PARIZ – Očekuje se da će fjučersi na pšenicu skočiti u ponedeljak pošto povlačenje Rusije iz sporazuma o crnomorskom koridoru dovodi ukrajinski izvoz u opasnost, kažu analitičari, prenosi Rojters.

Moskva je u subotu suspendovala svoje učešće u sporazumu o Crnom moru, kao odgovor na, kako je nazvala, veliki ukrajinski napad dronovima na njenu flotu na Krimu koji je aneksirala Rusija.

Kijev je rekao da Rusija traži izgovor za pripremljeni izlazak iz sporazuma, dok je Vašington optužio Moskvu da stavlja hranu u oružje.

Tržišta pšenice su bila veoma osetljiva na razvoj događaja u osmomesečnoj invaziji Moskve na Ukrajinu, pošto su obe zemlje među najvećim svetskim izvoznicima pšenice.

Ukrajina je takođe veliki dobavljač kukuruza.

Uspostavljanje koridora, koji je omogućio da se preko 9 miliona tona žitarica i uljarica otpremi iz ukrajinskih luka, pomoglo je da se stabilizuju tržišta žitarica i smanje globalne cene nakon što su dostigle rekordne nivoe.

To relativno zatišje će se verovatno završiti kada čikaška i pariska pšenica, dva najaktivnija fjučers ugovora za pšenicu na svetu, počnu svoju nedelju trgovanja u ponedeljak.

„Najava Rusije je svakako bikovska za cene i vrlo je verovatno da će početkom nedelje cene rasti, jednostavno zato što će manje žita izlaziti iz Ukrajine“, rekao je Artur Portije iz konsultantske kuće Agritel.

Otkup žitarica za crnomorske luke u Ukrajini zaustavljen je nakon odluke Rusije, rekao je ukrajinski broker.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je u nedelju da je 218 plovila „efikasno blokirano” odlukom Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica.

Obustava koridora mogla bi da izazove nalet kupovine u Čikagu, gde investicioni fondovi imaju neto kratku poziciju.

CME Grupa primenjuje dnevna ograničenja kretanja cena, sa trenutnim limitom od 0,70 dolara na ugovor o pšenici u Čikagu, što implicira maksimalno mogući rast od 8,4% u poređenju sa zatvaranjem u petak od 8,29-1/4 dolara po bušelu.

Međutim, vesti da su se Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina – druge strane u sporazumu o koridoru – u nedelju složile oko plana za kretanje brodova i inspekcije 31. oktobra ublažile su reakciju na saopštenje Rusije od dana ranije.

„Večeras se pominjalo da je pšenica dostigla granicu, ali s obzirom na relativnu smirenost nakon napada dronom, mislim da je 25 centi pšenice pošteno“, rekao je Džo Dejvis, direktor prodaje robe u brokerskoj kući Futures International.

Učesnici na tržištu gledaju da li se sporazum o koridoru može spasiti, dok UN nastavljaju pregovaračke napore.

Karlos Mera, šef istraživanja tržišta poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da bi fjučersi na pšenicu mogli skočiti za 5% do 10%, ali bi reakcija mogla da izbledi jer se delimično očekivalo da Moskva odustane od sporazuma dok je ruski izvoz povećan.

„Postoji sve veći izvoz iz Rusije, tako da bi kratkoročno dostupnost još uvek mogla da bude iz Crnog mora“, rekao je on.

Ali u nedostatku koridora, neki trgovci i analitičari kažu da Rusija nema dodatne logističke kapacitete da popuni prazninu, dok nepovoljne vremenske prilike stvaraju zabrinutost oko zaliha žetve u izvoznicima iz južne hemisfere Argentini i Australiji.

„Kraj koridora će neizbežno podići cene i to čini situaciju veoma lošom za uvoznike“, rekao je Portier.