Rusija nastavlja sa preraspoređivanjem odvojenih jedinica u Belorusiju

Rusija nastavlja sa preraspoređivanjem odvojenih jedinica u Belorusiju

Prema navodima Generalštaba, neprijatelj pokušava da zadrži privremeno zauzete teritorije, fokusirajući svoje napore na pokušaje ometanja dejstava Odbrambenih snaga na određenim pravcima, a izvodi ofanzivne operacije na pravcu Bahmut i Avdiivka. Ovo je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom operativnom ažuriranju od 30. oktobra u 18 časova, koje je objavljeno na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Ruske snage nastavljaju da granatiraju položaje ukrajinskih trupa duž linije kontakta, utvrđuju odbrambene položaje i sprovode vazdušno izviđanje.

Neprijatelj nastavlja da krši norme međunarodnog humanitarnog prava, zakone i običaje ratovanja, napadajući civilnu infrastrukturu i civilna naselja.

Tokom današnjeg dana, osvajači su izveli tri raketna i jedan vazdušni napad, više od 30 MLRS napada. Pogođena su područja više od 15 naselja. Među njima su Kupijansk Harkovske oblasti i Bereznehuvate i Očakov Nikolajevske oblasti.

U Volinskom i Poliskom pravcu situacija se nije bitno promenila. Belorusija nastavlja da podržava rusku oružanu agresiju protiv Ukrajinaca. Ruska Federacija nastavlja sa preraspoređivanjem zasebnih jedinica na teritoriju ove zemlje. I dalje postoji opasnost od raketnih i vazdušnih udara na Ukrajinu sa teritorije Belorusije, uključujući i upotrebu bespilotnih letelica.

U drugim pravcima, neprijatelj je granatirao naselja tenkove, minobacače i artiljeriju raznih vrsta:

u pravcu Slobožanske, neprijatelj je granatirao oblasti Veterinarne, Dvorične, Starice, Streleče i Čuhunovke Harkovske oblasti;

u pravcu Kupijansk i Liman – oblasti Kislivke i Olhivka Harkovske oblasti, Hrekovke i Nevske Luganske oblasti, kao i Zarične Donjecke oblasti;

u pravcu Bahmuta – oblasti Andriivka, Bahmut, Majorsk, Nevske, Opitne, Siversk i Soledar Donjecke oblasti;

u pravcu Avdijevke – oblasti Avdiivka, Vodiane, Nevelske, Krasnohorivka, Mariinka i Oleksandropil Donjecke oblasti.

u pravcu Novopavlivka i Zaporožja – oblasti Bohojavlenka, Vremivka, Vuhledar, Novopil i Prečistivka Donjecke oblasti, kao i Zaliznično, Malinovka, Novodanilovka, Olhivske, Čarivne i Crvenone Zaporoške oblasti.

U pravcu Južnog Buga, pod neprijateljskom vatrom našla se područja oko 20 naselja koja se nalaze duž linije dodira.