Telefon Liz Trus hakovan dok je bila ministarka spoljnih poslova

Telefon Liz Trus hakovan dok je bila ministarka spoljnih poslova

LONDON – Lični telefon bivše britanske premijerke Liz Trus hakovali su osumnjičeni agenti koji su radili za ruskog predsednika Vladimira Putina kada je ona bila ministarka spoljnih poslova, objavio je u subotu Dejli mejl.

Ti agenti su dobili pristup „strogo tajnim detaljima“ pregovora sa međunarodnim saveznicima pored privatnih poruka razmenjenih sa Trusovim bliskim prijateljem Kvasijem Kvartengom, koji je kasnije postao ministar finansija, navodi se u izveštaju.

Veruje se da su te poruke uključivale razgovore sa visokim međunarodnim ministrima spoljnih poslova o ratu u Ukrajini, uključujući detalje o isporukama oružja, dodaje se.

Preuzeto je do godinu dana poruka, navodi Mejl, pozivajući se na neimenovane izvore.

Portparol britanske vlade odbio je da komentariše „bezbednosne aranžmane pojedinaca“.

„Vlada ima snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji. To uključuje redovne bezbednosne brifinge za ministre i savete o zaštiti njihovih ličnih podataka i ublažavanju sajber pretnji“, dodao je portparol.

Hak je otkriven tokom kampanje za vođstvo Konzervativne stranke koja je dovela do toga da je Trus postao premijer, preneo je Mejl.

Trus je prošle nedelje napustio funkciju premijera, a nasledio ga je Riši Sunak.

Mejl je naveo da su poruke koje su dospele u strane ruke uključivale kritike na račun Džonsona koje su uputili Trus i Kvarteng, „što je dovelo do potencijalnog rizika od ucene“.