EU o uslovu za deblokadu ruskih sredstava

EU o uslovu za deblokadu ruskih sredstava

Zamrznuta sredstva ruske Centralne banke mogu se držati kao „garancija“ sve dok Moskva ne pristane da učestvuje u ekonomskom oporavku Ukrajine, izjavio je u subotu komesar Evropske unije (EU) za pravosuđe Didije Rejnders.

Zapadne zemlje zaplenile su rusku imovinu u okviru sveobuhvatnih sankcija koje su uvedene Moskvi nakon što je u februaru pokrenula vojnu operaciju u susednoj državi.

„Sa moje tačke gledišta, barem je moguće zadržati ovih 300 milijardi evra (299 milijardi dolara) kao garanciju dok Rusija dobrovoljno ne učestvuje u obnovi Ukrajine“, rekao je Rejnders nemačkim medijima.

Ukrajinski zvaničnici zahtevaju da se sva blokirana ruska imovina iskoristi za obnovu zemlje od rata. Rejnders je rekao da je EU zamrznula dodatnih 17 milijardi evra (16,9 milijardi dolara) imovine koja pripada „ruskim oligarsima i entitetima“.

„Ako EU zapleni novac od kriminalnih preduzeća, moguće je da ga prebaci u kompenzacioni fond za Ukrajinu. Međutim, ova suma nije ni blizu dovoljna za finansiranje rekonstrukcije“, rekao je zvaničnik EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u utorak da je krajnji cilj bloka da konfiskuje rusku imovinu, ali da bi se to uradilo mora se uspostaviti pravni okvir.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u četvrtak da bi potencijalna konfiskacija bila ravna krađi i obećala odmazdu.