Rusija obustavlja ukrajinski izvoz crnomorskog žita

Rusija obustavlja ukrajinski izvoz crnomorskog žita

Rusija je u subotu suspendovala učešće u dogovoru o crnomorskom žitu uz posredovanje UN nakon, kako je rekla, velikog ukrajinskog napada dronovima na njenu flotu na Krimu, zadajući udarac pokušajima da se ublaži globalna kriza sa hranom, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden osudio je taj potez kao „čisto nečuven“ i rekao da će povećati broj gladi.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina rano u subotu napala Crnomorsku flotu u blizini Sevastopolja na aneksiranom poluostrvu Krim sa 16 dronova i da su „specijalisti“ britanske mornarice pomogli u koordinaciji „terorističkog“ napada.

Suspenzija će smanjiti ukrajinski izvoz žitarica iz ključnih crnomorskih luka.

„Nema zasluga za to što rade. UN su pregovarale o tom dogovoru i to bi trebalo da bude kraj“, rekao je Bajden novinarima u svojoj matičnoj državi Delaver.

Sporazum omogućava isporuke žita iz Ukrajine, jednog od najvećih svetskih izvoznika, koju je zaustavila ruska invazija.

Rusija je rekla generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u pismu, koje je Rojters ugledao, da suspenduje sporazum na „neodređeno vreme” jer ne može da „garantuje bezbednost civilnih brodova” koji putuju prema paktu.

Rusija je takođe zatražila od Saveta bezbednosti UN da se sastane u ponedeljak povodom napada, napisao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski na Tviteru.

Britanija je u subotu saopštila da su tvrdnje Rusije, uključujući da je osoblje britanske mornarice prošlog meseca diglo u vazduh gasovod Severni tok, lažne i da imaju za cilj da odvrate pažnju od ruskih vojnih neuspeha.

Rusija je saopštila da je odbila napad, ali da su ciljani brodovi bili uključeni u obezbeđivanje koridora za žito iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je, kako je nazvao, besmislen potez Rusije, zahteva snažan međunarodni odgovor UN i Grupe 20 velikih ekonomija.

„Ovo je potpuno transparentan pokušaj Rusije da se vrati pretnji velike gladi za Afriku, za Aziju“, rekao je Zelenski u video obraćanju i dodao da Rusiju treba izbaciti iz G20.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Moskva koristi lažni izgovor da poništi sporazum.

„Pozivam sve države da zahtevaju od Rusije da prekine svoje igre glađu i ponovo se posveti svojim obavezama“, rekao je Kuleba.

Evropska unija je u saopštenju rekla da se „sve strane moraju uzdržati od bilo kakve jednostrane akcije koja bi ugrozila“ sporazum koji je opisala kao kritičan humanitarni napor.

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. jula u Turskoj potpisale Inicijativu za crnomorsko žito koju podržavaju UN, izvezeno je više od 9 miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Ali uoči isteka sporazuma 19. novembra, Rusija je u više navrata govorila da sa njim postoje ozbiljni problemi. Ukrajina se žalila da je Moskva blokirala skoro 200 brodova da pokupe teret žitarica.

Ujedinjene nacije su u kontaktu sa ruskim vlastima u vezi sa situacijom, rekao je portparol UN.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Martin Grifits rekao je tek u sredu da je „relativno optimističan“ da će sporazum biti produžen posle sredine novembra.

„Iako su cene na zapadnim tržištima snižene, Rusija nije ništa dobila ovim sporazumom“, rekao je Turan Oguz, turski analitičar odbrane. „Mislim da je glavni razlog za povlačenje Rusije ravnodušnost Zapada prema Rusiji.

Samo 24 sata pre poteza Rusije, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša apelovao je na strane da obnove pakt.

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je da je Rusija spremna da besplatno isporuči do 500.000 tona žitarica siromašnim zemljama u naredna četiri meseca, uz pomoć Turske, i da nadoknadi zalihe ukrajinskog žita.

„Ruska Federacija je u potpunosti spremna da zameni ukrajinsko žito i isporuči zalihe po pristupačnim cenama svim zainteresovanim zemljama“, rekao je on.