Francuska policija se sukobila sa demonstrantima

Francuska policija se sukobila sa demonstrantima

PARIZ – U sukobima na protestu u subotu protiv izgradnje velikog rezervoara za navodnjavanje farmi u zapadnoj Francuskoj povređeno je na desetine policajaca, saopštile su vlasti, preneo je Rojters.

Najgora suša u Francuskoj ovog leta zaoštrila je debatu o vodnim resursima u najvećem poljoprivrednom sektoru Evropske unije. Neki farmeri su podržavali veštačke rezervoare kao način za efikasno korišćenje vode, ali su ih kritičari osudili kao prevelike i favorizuju velike farme.

Nekoliko hiljada protivnika prkosilo je zabrani protesta kod planiranog rezervoara u ruralnom okrugu Sainte-Soline, a francuska televizija prikazuje demonstrante kako lutaju po poljima ka ograđenoj građevinskoj zoni i odbijaju ih suzavcem.

Među policajcima koji su vatrometom i molotovljevim koktelima napali neki demonstranti je 61 povređen, uključujući 22 teško, rekao je lokalni župan u saopštenju.

Francuski ministar poljoprivrede Mark Fesneau osudio je na Tviteru nasilje nad policijom i kritikovao demonstrante zbog „namjere da blokiraju projekat koji se godinama razvijao lokalno“.

Zvaničnici Zelene stranke koji su se pridružili protestu okrivili su prekomerno bezbednosno prisustvo koje je mobilisalo preko 1.500 policajaca.

„Sve to da bi se zaštitio zahvat vode usred suše“, napisala je poslanica Sandrin Ruso na Tviteru.

Četiri demonstranta su povređena, a šest uhapšeno, rekao je prefekt.