Velika Britanija zabranila uvoz ruskog gasa

Velika Britanija zabranila uvoz ruskog gasa

Ujedinjeno Kraljevstvo će zaustaviti isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije već u januaru, saopštio je u petak Forin ofis.

„Od 1. januara 2023. Velika Britanija ukida sav uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa i podržava zemlje širom sveta u smanjenju sopstvene zavisnosti“, navodi se u saopštenju objavljenom na Tviter nalogu Kancelarije.

Ovo saopštenje dolazi kao deo zajedničkih napora zapadnih država da smanje svoju energetsku zavisnost od Moskve i liše ruskoj ekonomiji ogromnog izvora prihoda u svetlu sukoba u Ukrajini.

Ubrzo nakon početka ruske vojne ofanzive u februaru, Velika Britanija je objavila planove za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte i naftnih derivata – poput dizela – do kraja ove godine.

U junu je Kvasi Kvarteng, koji je tada bio britanski sekretar za biznis i energetiku, rekao da je nacija dobila veoma malo gasa iz Rusije, dodajući da je čak i taj uvoz smanjen za 75 odsto u poređenju sa 2021.

Prošle godine, Britanija je uvezla 3,12 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije, što je činilo 4% ukupne potrošnje Velike Britanije. Prema Nacionalnom birou za statistiku, Rusija je bila najveći britanski snabdevač rafinisanom naftom, obezbeđujući 24% ukupne ponude zemlje. Istovremeno, udeo uvoza sirove nafte iz zemlje pogođene sankcijama iznosio je 5,9 odsto prošle godine.

London je u avgustu izvestio da je u junu uvoz ruskog goriva pao na nulu, prvi put od 1997. godine.