Dubai Aerospace, sa 19 aviona zaglavljenih u Rusiji, tuži 11 osiguravača u Londonu

Dubai Aerospace, sa 19 aviona zaglavljenih u Rusiji, tuži 11 osiguravača u Londonu

Kompanija za lizing aviona Dubai Aerospace Enterprise (DAE) podnela je tužbu u Londonu protiv 11 osiguravača, uključujući Lloid’s of London, AIG, Chubb i Swiss Re, dva meseca nakon što je otpisao skoro 600 miliona dolara za 19 aviona zaglavljenih u Rusiji.

Tužba Višeg suda takođe navodi Fidelis osiguranje Irska, HDI Global Specialiti, Abu Dhabi National Insurance Compani, Great Lakes Insurance, Global Aerospace Undervriting Managers, Starr Europe Insurance i Akis Specialti Europe.

Portparol Lloid’sa rekao je da osiguravač „nije u poziciji da deli informacije o bilo kom konkretnom potraživanju, polisi ili osiguraniku“. Munich Re, matična kompanija Great Lakes, AIG i Swiss Re, odbili su da komentarišu.

Ostali osiguravači i DAE nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Ali zakupodavci su obećali da će tražiti osiguravače otkako su izgubili kontrolu nad više od 400 iznajmljenih aviona u vrednosti od skoro 10 milijardi dolara nakon što su zapadne zemlje sankcionisale Rusiju zbog rata u Ukrajini, a Moskva je blokirala avione da odu.

Tužba je podneta u Londonu četiri meseca nakon što je AerCap (AER.N) sa sedištem u Dablinu, najveći svetski zakupodavac aviona, podneo tužbu za osiguranje vrednu 3,5 milijardi dolara zbog više od 100 svojih aviona zaplenjenih u Rusiji.

DAE, koja je u avgustu saopštila da je otpisala 576,5 miliona dolara za svoje avione, navela je u svojoj polugodišnjoj izjavi o rezultatima u avgustu da „nema načina da utvrdi da li će ovi avioni biti vraćeni u bilo kom trenutku u budućnosti“.

„Grupa ima osiguranje u vezi sa dotičnim avionom po nizu polisa osiguranja i grupa je podnela potraživanja za osiguranje kako bi povratila iznose koji su dospeli po polisama“, dodaje se.

Detalji tužbe, koja je podneta prošle nedelje, još nisu javno dostupni.