Poljska želi da pomogne Ukrajini da obnovi aerodrome

Poljska želi da pomogne Ukrajini da obnovi aerodrome

Poljska želi da pomogne Ukrajini u posleratnoj obnovi aerodroma i takođe je spremna da proširi železničke veze između dve zemlje.

O tome je bilo reči u razgovoru zamenika ministra za razvojne fondove i regionalnu politiku Poljske Marcina Horale i ambasadora Ukrajine u Poljskoj Vasila Zvariča, prenosi Ukrinform pozivajući se na Ministarstvo razvojnih fondova i regionalne politike Republike Poljske.

„Vidimo mnogo mogućnosti da podržimo naše prijatelje iz Ukrajine u posleratnoj obnovi ukrajinskih aerodroma“, rekao je Horala.

On je napomenuo da poljska strana održava stalne kontakte sa predstavnicima Udruženja „Aerodromi Ukrajine“ i direktno sa aerodromima. Varšava može da ponudi Kijevu stručne konsultantske usluge o implementaciji investicija u vezi sa aerodromima i planiranju njihovog daljeg razvoja.

Sagovornici su razgovarali i o produbljivanju saradnje u realizaciji projekta brze železnice između dve zemlje i reviziji Transevropske transportne mreže (TEN-T).

U tom kontekstu, zamenik ministra je napomenuo da, pored železničke veze Varšava-Kijev kroz Jahodin, poljska strana želi da predloži novu rutu koja bi povezivala mnoge poljske i ukrajinske gradove. Prema njegovim rečima, poljska kompanija „Central Communication Port” planira da izgradi železničku vezu Lublin – Zamošće – Belžec do granice.

„Takva ruta sa ukrajinske strane granice može se produžiti preko Rave-Ruske do Lavova i Kijeva. A u budućnosti i od Karpata do crnomorskih luka u Ukrajini i Rumuniji“, naglasio je zvaničnik poljske vlade.