Banka Japana: pojačava kupovinu obveznica

Banka Japana: pojačava kupovinu obveznica

Banka Japana povećala je iznos obveznica koje je planirala da kupi tokom dnevnih operacija u sredu, potvrđujući svoju posvećenost odbrani svoje politike ultra niskih kamatnih stopa usred nedavnog porasta prinosa.

Tržište je odmah reagovalo na ovaj potez, sa 30-godišnjim JGB prinosom koji je pao za 12,5 baznih poena (bps) na 1,445%, što je najniži nivo od 12. oktobra.

20-godišnji JGB prinos je pao za 8,5 baznih poena na 1,110%, što je najniži od 18. oktobra.

„Osjećanje na tržištu danas je bilo dobro jer su prinosi američkih državnih obveznica pali preko noći, tako da bi prinosi JGB-a ionako pali“, rekao je Naka Macuzava, strateg u Nomura Securities.

„Ali Banka Japana je želela da pošalje poruku tržištu da će sadržati porast prinosa na super dugoročne obveznice.“

Investitori su testirali odlučnost centralne banke da smanji kamatne stope, šaljući prinose na super dugim krajevima na višegodišnje maksimume ove sedmice.

Banka je ostala usamljena među svojim globalnim kolegama koji su agresivno podizali stope u pokušaju da obuzdaju inflaciju. Očekuje se da će politika ostati nepromenjena na svom sledećem sastanku koji se završava u petak, uprkos kontinuiranoj slabosti jena.

Najnoviji potez Banke usledio je nakon što je prošle nedelje sproveo hitnu kupovinu obveznica dve uzastopne sesije, samo da bi videli da prinosi nastavljaju da rastu.

Prinosi na kraće obveznice takođe su pali u sredu, sa dvogodišnjim JGB prinosom koji se povukao za 1 bps na -0,025%. Petogodišnji prinos je pao za 3 bps na 0,085%.

Referentnim 10-godišnjim JGB-ima se nije trgovalo i prinos je ostao na 0,250%, što je gornja granica raspona politike Banke, pošto banka nastavlja da svakodnevno nudi kupovinu neograničenih količina obveznica istog roka dospeća.

Banka je ponudila da kupi 350 milijardi jena (2,36 milijardi dolara) obveznica sa rokom dospeća od 10 i 25 godina, u odnosu na 250 milijardi jena koje je planirao.

Banka je saopštila da će takođe kupiti 575 milijardi jena obveznica sa rokom dospeća od 3 do 5 godina, u odnosu na planiranih 475 milijardi jena, i 150 milijardi jena obveznica sa rokom dospeća preko 25 godina, što je povećanje sa 100 milijardi jena.