Moskva poziva Guteresa da spreči upotrebu „prljave bombe“

Moskva poziva Guteresa da spreči upotrebu „prljave bombe“

Rusija poziva generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da učini sve što može kako bi sprečio Ukrajinu da izvede provokaciju upotrebom „prljave bombe“, naveo je ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja u pismu u koje je agencija Tas imala uvid.

„Pozivamo generalnog sekretara UN da učini sve što je u njegovoj moći da spreči da se dogodi ovaj gnusni zločin. Upotrebu ‘prljave bombe‘ od strane kijevskog režima smatraćemo aktom nuklearnog terorizma“, upozorio je Nebenzja u pismu.

Naveo je i da prema informacija dobijenim od ruskog Ministarstva odbrane, „ta provokacija može da bude izvedena uz podršku zapadnih zemalja“.

„Usred antiruske propagandne kampanje, želimo da istaknemo da Ruska Federacija nema nameru, niti namerava da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini“, istakao je Nebenzja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da je zabrinut zbog „mogućih provokacija Ukrajine upotrebom ‘prljave bombe'“, koja je napravljena od od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je njihovo jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je i da ta zemlja namerava da pokrene u UN pitanje o tome da Kijev priprema „prljavu bombu“.