Zemlje EU pokušavaju da konsoliduju odluke o ograničenja cene gasa

Zemlje EU pokušavaju da konsoliduju odluke o ograničenja cene gasa

Ministri energetike Evropske unije razgovaraće u utorak o ograničenju cene gasa u celom bloku, pokušavajući da odrede svoje naredne korake, iako će verovatno proći nedelje pre bilo kakvih konačnih odluka.

Pošto još nema zakonskog predloga za ograničenje cena, očekuje se da će ministri koji se sastanu u Luksemburgu raspravljati o principima kako bi ograničenje cene gasa u EU moglo da funkcioniše, kao i o mogućim nedostacima.

Evropa se bori da ukroti visoke cene energenata nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa nakon svoje invazije na Ukrajinu – što je podiglo cene gasa do neba i gurnulo evropske cene električne energije na rekordne nivoe u avgustu.

Ali troškovi gasa su poslednjih dana pali daleko ispod tog nivoa, usred blagog vremena i pošto su zemlje punile rezervoare za skladištenje. Neke diplomate EU sugerisale su da bi ovo moglo umanjiti zamah za ograničavanje troškova energije.

Evropska komisija je prošle nedelje zatražila odobrenje zemalja za izradu predloga ograničenja cena za trgovinu u holandskom gasnom čvorištu Title Transfer Faciliti (TTF), koje bi moglo da se pokrene ako cene porastu. Nekoliko dana kasnije, lideri zemalja EU zatražili su od svojih ministara i Brisela „konkretne odluke“ o ovoj ideji.

Diplomate EU rekle su da bi razgovori od utorka mogli da daju Komisiji zeleno svetlo za taj predlog, ali su neke rekle da zemlje traže više detalja o tome kako će funkcionisati potencijalna gornja granica cena.

„Neće proći nekoliko dana“, rekao je jedan visoki zvaničnik EU, dodajući da još nije jasno kada će Brisel dati čvrst predlog.

O svakom predlogu bi trebalo da pregovaraju zemlje EU, verovatno sa ciljem da ga odobre na hitnom sastanku ministara energetike u novembru.

Uoči razgovora u utorak, Komisija EU je podelila dokument sa zemljama koje su upozorile na drugu vrstu ograničenja cena, za gas koji se koristi za proizvodnju energije, za koji je rekla da bi moglo da izazove povećanje upotrebe gasa.

Referentni holandski prvomesečni ugovor o gasu trgovao se u ponedeljak na najnižoj ceni od 93,35 evra/MVh, što je najniži nivo od juna, iako je i dalje daleko viši od cena u 2021.