Podvodne eksplozije u ruskim vodama zabeležene u Finskoj

Podvodne eksplozije u ruskim vodama zabeležene u Finskoj

Finski seizmološki institut je u ponedeljak izvestio o četiri zemljotresa zabeležena prošle nedelje u Finskom zalivu, otprilike 30 kilometara od granice sa Rusijom u ruskim teritorijalnim vodama, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Ilta-Sanomat.

Kako navode iz instituta, tokom 20. oktobra u Finskom zalivu dogodila su se četiri zemljotresa jačine od 1,3 do 1,8 stepeni Rihterove skale. Seizmolozi su ove udare klasifikovali kao eksploziju ili kolaps.

„Njihova pozicija je locirana i identifikovana. Ovo su signali eksplozije. Definitivno nisu zemljotresi“, rekao je seizmolog Jari Kortstrom za Ilta-Sanomat, dodajući da je u istom području sutradan, u petak, zabeležena još jedna eksplozija.

Prema njegovom mišljenju, uzrok podzemnih eksplozija u teritorijalnim vodama Rusije moglo bi da bude produbljivanje brodskog kanala luke. Specijalista takođe ne isključuje izvođenje vojnih vežbi tokom kojih se, na primer, detoniraju dubinske bombe ili mine.

Krajem septembra i seizmološke stanice u Finskoj zabeležile su slična potresa na gasovodima Severni tok. Danska, Švedska i Norveška veruju da je to najverovatnije posledica eksplozija.

Početkom oktobra zabeležena su četiri zemljotresa u blizini danskog ostrva Lese, severoistočno od kopna zemlje, tokom poslednjih nekoliko dana, čije poreklo naučnici još ne mogu da utvrde.