Moskva: Ukrajina predstavlja Rusiju kao „nuklearnog terorista“

Moskva: Ukrajina predstavlja Rusiju kao „nuklearnog terorista“

Ukrajina planira da detonira „prljavu bombu“ u pokušaju da zastraši lokalno stanovništvo, izazove egzodus izbeglica u Evropsku uniju i prikaže Moskvu kao „nuklearnog teroriste“, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane.

Govoreći na brifingu za štampu, general-potpukovnik Igor Kirilov, koji je na čelu ruskih trupa za nuklearnu biologiju i hemijsku odbranu, rekao je da je Moskva saznala za planove Kijeva da izvrši napad lažnom zastavom koristeći „prljavu bombu“ ili nuklearnu bojevu glavu malog prinosa. Cilj Kijeva bi, rekao je on, bio da optuži Moskvu da koristi oružje za masovno uništenje u nameri da „pokrene moćnu antirusku kampanju“.

U tom kontekstu, Kirilov je ukazao da je rusko Ministarstvo odbrane preduzelo mere „kako bi se suprotstavilo mogućim ukrajinskim provokacijama“, dodajući da su moskovske snage spremne da izvršavaju zadatke u uslovima radioaktivne kontaminacije.

Prema generalovim rečima, potencijalni napad Kijeva pod lažnom zastavom mogao bi biti prikriven kao neuspešna detonacija ruske nuklearne bojeve glave niskog prinosa. Evropske zemlje bi brzo otkrile prisustvo radioaktivnih materijala, što bi omogućilo Zapadu da okrivi Rusiju, dodao je on.

Kirilov je podsetio da je ovakvu šemu Zapad već primenio u Siriji, kada su Beli šlemovi, dobrovoljačka organizacija koja deluje u oblastima pod kontrolom opozicije, snimila „propagandne video snimke” u kojima su provladine snage optuživale da koriste hemijsko oružje. Sirija je više puta demantovala ove navode.

General je naveo da su SAD to iskoristile kao izgovor za izvođenje masivnog raketnog udara na sirijsku vazdušnu bazu Šajrat 2017. godine, što je očigledno kršenje međunarodnog prava. Kirilov je napomenuo da je „velika verovatnoća“ da će se takav scenario desiti u Ukrajini ako Kijev postavi „prljavu bombu“.

Planove Kijeva da napravi provokaciju prvo je izvestila RIA Novosti u nedelju, koja je, pozivajući se na „izvore iz različitih zemalja, uključujući Ukrajinu“, navela da su dve ukrajinske institucije već dobile zadatak da proizvedu „prljavu bombu“, a rad sada u „ poslednje faze.” Novinska agencija je takođe navela da je administracija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog bila angažovana u razgovorima iza scene sa britanskim zvaničnicima u pokušaju da obezbedi prenos komponenti nuklearnog naoružanja u Kijev.

Nakon izveštaja, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je Tursku, SAD, Veliku Britaniju i Francusku na moguću provokaciju. Međutim, poslednje tri zemlje su opovrgle ono što su nazvali „očigledno lažnim navodima“, dodajući da to „ne treba koristiti kao izgovor za veću eskalaciju“. Zelenski je takođe negirao bilo kakve planove za izvođenje napada „prljavom bombom“, tvrdeći da je jedini „entitet“ koji trenutno može da upotrebi nuklearno oružje sama Rusija.