Ruski zvaničnik upozorava na ukrajinsku zaveru za probijanje brane

Ruski zvaničnik upozorava na ukrajinsku zaveru za probijanje brane

Ukrajinske snage mogle bi da izazovu katastrofalnu štetu dižući u vazduh dve velike brane na reci Dnjepar. Bilo kakvo kršenje bi preplavilo ogroman region, uključujući lokaciju najveće evropske nuklearne elektrane, upozorio je visoki zvaničnik u ruskom regionu Zaporožje.

„Ne mogu isključiti da će pokušati da kombinuju dva scenarija. Prvo bi mogli da dignu u vazduh Dnjeproges, a kasnije i hidroelektranu Kahovka“, rekao je Vladimir Rogov za TASS u ponedeljak.

Dnjeproges, ili Dnjeparska hidroelektrana, nalazi se u gradu Zaporožju koji kontroliše Kijev, uzvodno od Energodara, gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana (NE). Ako bi brana bila probijena, grad i nuklearni objekat bi bili poplavljeni, objasnio je Rogov.

Hidroelektrana Kahovskaja je dalje nizvodno u Hersonskoj oblasti, ali je ključna za NPP da napaja svoje sisteme za hlađenje.

Hidroelektrana je bila u fokusu međusobnih optužbi zvaničnika Moskve i Kijeva. Prošle nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su ruske snage postavile eksploziv i da se spremaju da ga raznesu i pozvao međunarodnu posmatračku misiju da poseti objekat.

Ruski zvaničnici optužili su ukrajinske trupe da namerno gađaju branu. Dalje niz Dnjepar je grad Herson, koji bi bio potopljen ako bi se probila Kahovska barijera. Grad se nalazi na zapadnoj obali reke i mogao bi biti pod intenzivnom ukrajinskom vatrom jer Kijev nastoji da ga zauzme od Rusije, prema regionalnim zvaničnicima.

Gradonačelnik Nove Kahovke, gde se nalazi hidroelektrana, izvestio je u ponedeljak da su najmanje tri ukrajinske granate pogodile branu tokom noći.

„Situacija je prilično napeta“, rekao je Vladimir Leontjev za TASS. „Broj raketnih udara se povećava“

Operateri postrojenja smanjuju nivo vode u rezervoaru koji drži brana kako bi smanjili potencijalnu štetu zajednicama nizvodno, dodao je gradonačelnik.

Vasilij Nebenzja, predstavnik Moskve u UN, upozorio je prošle nedelje da bi hiljade civila moglo biti ubijeno ako Ukrajina uništi branu Kahovskaja, i pozvao druge članice Saveta bezbednosti UN da to spreče.