Blinken je upozorio da se Iran sprema da isporuči dodatne dronove Rusiji

Blinken je upozorio da se Iran sprema da isporuči dodatne dronove Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi još više iranskih vojnih dronova moglo biti na putu ka ruskoj vojsci, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Blumberg.

„Verujemo da je Rusija dobila desetine ovih bespilotnih letelica iz Irana, a potencijalno ih je još u razvoju“, rekao je Blinken.

On je tu izjavu dao dan nakon što je Bela kuća optužila Iran da šalje instruktore i tehničare na okupirani Krim da pomognu i podrže ruske napade na ukrajinske ciljeve.

Blinken je dodao da SAD rade na suprotstavljanju naporima Irana i jačanju sposobnosti Ukrajine da odbije napade.

Kao što znate, Rusija u poslednje vreme masovno koristi dronove kamikaze za napade na Ukrajinu, koje stručnjaci identifikuju kao iranski Šahed-136, a ruske snage ih koriste pod imenom Geran. Teheran je više puta negirao transfer dronova Rusiji. Bela kuća smatra da su poricanja Irana lažna.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da iransko isporučivanje oružja Rusiji za vođenje rata u punom obimu čini ga saučesnikom u agresiji i ratnim zločinima na teritoriji Ukrajine.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podneo je predsedniku predlog za prekid diplomatskih odnosa sa Iranom zbog ruske upotrebe iranskih dronova protiv Ukrajine.