Ukrajinski proizvođač motora aviona uhapšen pod optužbom za izdaju

Ukrajinski proizvođač motora aviona uhapšen pod optužbom za izdaju

Bivši vlasnik prestižnog proizvođača avionskih motora u centralnoj Ukrajini priveden je pod optužbom za izdaju, javili su u subotu ukrajinski mediji, pozivajući se na bezbednosne izvore, preneo je Rojters.

Nekoliko najuglednijih ukrajinskih medija saopštilo je da je Vjačeslav Boguslajev, „počasni šef“ kompanije Motor Sich u centralnom gradu Zaporožju, priveden i da je u konvoju odveden u Kijev.

U izveštajima se citiraju bezbednosni izvori koji kažu da je Boguslajev, bivši član parlamenta, osumnjičen da je sarađivao i pomagao ruskim snagama koje su okupirale delove četiri ukrajinska regiona, uključujući region Zaporožja.

Grad Zaporožje ostaje pod kontrolom Ukrajine.

U izveštajima se citiraju bezbednosni izvori koji kažu da su istražitelji morali da razbiju ulazna vrata Boguslajevog doma da bi izvršili pretres.

Istaknuta novinarka Irina Romalijska, koja je pisala na Fejsbuku i takođe citirala bezbednosne izvore, rekla je da je Boguslaev poznat po svojim proruskim stavovima. On je, kako je napisala, osumnjičen da je snabdevao Rusiju delovima za helikoptere i avione i da je imao kontakte sa ruskim specijalnim službama.

Motor Sich je poznati proizvođač avionskih motora i industrijskih turbina. Ukrajinske vlasti su prošle godine blokirale pokušaje kineskih kompanija da preuzmu firmu.