Dodavanje vakcina protiv COVID-a preporučenim vakcinacijama

Dodavanje vakcina protiv COVID-a preporučenim vakcinacijama

NjUJORK – Vakcine protiv COVID-19 trebalo bi da se dodaju na liste preporučenih vakcinacija za decu i odrasle, saopštio je u četvrtak panel američkih stručnjaka za vakcine, preneo je Asošijeted pres.

Jednoglasna odluka panela nema trenutni efekat – vakcine protiv COVID-19 se već preporučuju praktično svim Amerikancima. Umesto toga, to bi stavilo vakcine na godišnje ažurirane, formalne liste vakcinacija koje lekari rutinski treba da nude svojim pacijentima, zajedno sa vakcinama protiv dečije paralize, malih boginja i hepatitisa.

Odluke stručnog panela skoro uvek usvaja direktor CDC-a, a zatim ih šalje lekarima kao deo vladinog saveta o tome kako sprečiti bolest.

Državni i lokalni zvaničnici često gledaju na liste prilikom donošenja odluka o uslovima vakcinacije za pohađanje škole, ali lokalni zvaničnici ne usvajaju uvek svaku preporuku. Na primer, vakcine protiv gripa i HPV-a nisu potrebne u mnogim školama.

Obično su vakcine koje se stavljaju na raspored u potpunosti licencirane, ali to se još nije dogodilo za svaki proizvod vakcine protiv COVID-19 u svakoj starosnoj grupi.

Inicijative vakcine protiv COVID-19 su prvobitno odobrene u okviru hitnih mera odobrenja počevši od kraja 2020. Vremenom je vlada licencirala mnoge vakcine, ali još uvek nije došlo do punog odobrenja za doze ili za vakcinacije za decu mlađu od 12 godina. već su preporučeni pod hitnim odobrenjem za Amerikance starije od 6 meseci, međutim, odluka nema stvarnu razliku, kažu federalni zvaničnici.

Ranije ove nedelje, isti stručni panel jednoglasno je izglasao da se vakcine protiv COVID-19 dodaju programu koji besplatno obezbeđuje vakcine deci koja inače ne bi bila vakcinisana. Ovo je priprema za dan u budućnosti kada savezna vlada prestane da plaća sve vakcine protiv COVID-19, kao što je to činila.