Fed će možda morati da poveća referentnu stopu iznad 4,75%

Fed će možda morati da poveća referentnu stopu iznad 4,75%

Federalne rezerve će možda morati da povećaju referentnu kamatnu stopu iznad 4,75 odsto ako osnovna inflacija ne prestane da raste, izjavio je u utorak predsednik Banke federalnih rezervi Mineapolisa Nil Kaškari, preneo je Rojters.

„Javno sam rekao da bih lako mogao da vidim da početkom sledeće godine ulazimo u sredinu od 4%“, rekao je Kaškari na panelu u Ženskim korporativnim direktorima, Minesota Chapter, u Mineapolisu.

„Ali ako ne vidimo napredak u osnovnoj inflaciji ili baznoj inflaciji, ne vidim zašto bih se zalagao za zaustavljanje na 4,5%, ili 4,75% ili nešto slično. Moramo da vidimo stvarni napredak u baznoj inflaciji i inflaciji usluga. a mi to još ne vidimo“.

Većina kreatora politike FED-a očekuje da će morati da podigne referentnu stopu, sada na 3%-3,25%, na 4,5%-5% do početka sledeće godine, na osnovu projekcija objavljenih prošlog meseca i komentara javno objavljenih od tada.

Kaškarijeve primedbe signaliziraju spremnost da se ide još dalje.

„Taj broj koji sam ponudio zasniva se na sniženju te osnovne inflacije“, rekao je Kaškari. „Ako se to ne desi, onda ne vidim kako da prestanemo.