Meta da plati milion dolara bivšoj ruskoj fudbalskoj zvezdi

Meta da plati milion dolara bivšoj ruskoj fudbalskoj zvezdi

Okružni sud u Moskvi naložio je američkom tehnološkom gigantu Meta da plati više od 65 miliona rubalja (1,05 miliona dolara) na ime odštete bivšem ruskom reprezentativcu Dmitriju Hohlovu. Slučaj se odnosio na tvrdnje da je Fejsbuk često blokirao njegovo ime tumačeći ga kao uvredu prema Ukrajincima.

Okružni sud u Solncevu u ruskoj prestonici delimično je udovoljio tužbi Hohlova (46) u presudi izrečenoj u utorak. Meti je naloženo da deblokira sve reference na Hohlova na svojim društvenim mrežama, kao i da plati odštetu od 64 miliona rubalja za štetu nanetu njegovom imenu, milion rubalja za moralnu štetu i 571.000 rubalja za sudske troškove.

Sud je napomenuo da je odluka doneta bez prisustva predstavnika Mete, iako kompanija ima pravo žalbe na odluku.

„Ovo je odluka u odsustvu, potrebno je malo duže, prvo moraju da budu obavešteni, obavestićemo ih preko Amerike“, rekla je Hohlovljev advokat Ana Varganova, komentarišući TASS.

„Biće potrebno vremena, nakon što stupi na snagu, imaće vremena da podnesu ili ne podnesu žalbu. Ako ne podnesu žalbu, biće izdato rešenje o izvršenju.”

Varganova je dodala da iako je Meta zabranjena u Rusiji zbog „ekstremističke aktivnosti“, ona i njen klijent će tražiti odštetu jer ostaje problem sa imenom Hokhlova za korisnike van zemlje.

Hokhlov i njegov pravni tim pokrenuli su svoj slučaj prošle godine i tražili su do 150 miliona rubalja odštete. Optužili su Fejsbuk za nanošenje „moralne štete“ tumačeći Hohlovovo ime kao pogrdni izraz za Ukrajince.

Prema tvrdnjama, Fejsbuk i Instagram su svojim algoritmima blokirali upotrebu njegovog prezimena zbog sličnosti sa rečju „khokhol“, koja se ponekad podrugljivo koristi za Ukrajince.

Izveštaji o Facebooku koji zabranjuje upotrebu „khokhola“ i njegovih derivata prvi put su se pojavili 2015. godine, što je izazvalo debatu o njegovoj primeni.

Izraz je tradicionalno opisivao ukrajinski kozački stil frizure, ali ponekad dobija pogrdne konotacije kada ga koriste ruski govornici.

„Moje ime je blokirano. Ni ja, ni moji prijatelji ni poznanici ne mogu normalno da koriste Fejsbuk i Instagram“, rekao je Hohlov prošle godine.

Tvrdilo se da je blokiranje imena Khokhlova značilo da se on ređe pojavljuje u pretragama i štampanim publikacijama, što bi moglo da umanji potencijalne ponude za sponzorstvo.

Hokhlov, rođen u Krasnodaru, odigrao je 53 utakmice za reprezentaciju Rusije tokom svojih igračkih dana i postigao šest golova.

Njegova klupska karijera obuhvatala je moskovske timove CSKA, Dinamo i Lokomotivu, dok je igrao iu inostranstvu u Real Sosijedadu u Španiji i PSV Ajndhovenu u Holandiji.

Nakon što se povukao iz igranja, vezista je prešao u trenersku poziciju i poslednji put je vodio Rotor Volgograd, ostavljajući svoju ulogu u novembru 2021.

Ranije ovog meseca, ruska federalna služba za finansijski nadzor, Rosfinmonitoring, proglasila je Meta „terorističkom i ekstremističkom“ organizacijom.

Kompanija – koju vodi američki tehnološki milijarder Mark Zakerberg i koja je ranije bila poznata kao Fejsbuk – takođe ubraja popularni servis za slanje poruka VhatsApp među svoje platforme.

Sve aktivnosti i usluge kompanije Meta, sa izuzetkom VhatsApp-a, zabranjene su u Rusiji nakon što je tehnološki gigant sa sedištem u SAD optužen da dozvoljava govor mržnje usmeren prema ruskim državljanima na svojim platformama.

Takođe je optužena da je odbila da ukloni ono što je Moskva rekla da je lažan sadržaj o sukobu u Ukrajini.