Kuleba nudi Zelenskom da prekine diplomatske odnose sa Iranom

Kuleba nudi Zelenskom da prekine diplomatske odnose sa Iranom

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podnosi predsedniku predlog za prekid diplomatskih odnosa sa Iranom zbog ruske upotrebe dronova protiv civilne infrastrukture Ukrajine.

Kuleba je to izjavio na brifingu u utorak, prenosi „Evropska istina“.

„Postupci Irana su podlost i laži koje nećemo tolerisati“, rekao je Kuleba i dodao da Teheran snosi punu odgovornost za uništavanje odnosa sa Ukrajinom.

„Uzimajući u obzir brojna razaranja koja su iranski dronovi izazvali civilnoj infrastrukturi Ukrajine, pogibije i stradanja našeg naroda, kao i u vezi sa izveštajima o mogućem nastavku iranskih isporuka naoružanja Rusiji, podnosim razmatranje predloga predsednika o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom“, rekao je on.

Kuleba je dodao da Ukrajina nikada nije zauzela antiiranski stav.

„Ali nakon što je Iran postao učesnik u zločinu agresije i zločinima Rusije na našoj teritoriji, danas ćemo zauzeti vrlo jasan i pošten stav. Ako Iran prestane da snabdeva Rusiju oružjem, razgovaraćemo o obnavljanju odnosa“, dodao je ministar. .

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je ranije saopštilo da Iran isporučuje Rusiji oružje za vođenje rata punog razmera, čini ga saučesnikom u agresiji i ratnim zločinima na teritoriji Ukrajine.

Kuleba je takođe pozvao na uvođenje sankcija Iranu tokom obraćanja šefovima spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.