Ilon Mask otkrio ukrajinsku „listu za odstrel”

Ilon Mask otkrio ukrajinsku „listu za odstrel”

Ilon Mask je izrazio zabrinutost zbog kontroverzne veb stranice koja prikazuje navodne neprijatelje Kijeva, usred tvrdnji da se njegovo ime nakratko pojavilo na Mirotvorcu nakon pretnji da će smanjiti finansiranje satelitskih internet usluga Starlink koje aktivno koriste ukrajinske trupe.

„Da li je ova lista stvarna? Šta je URL?“ Izvršni direktor SpaceX-a je tvitovao kao odgovor nezavisnoj novinarki Evi Karene Bartlett, koja je u petak podelila viralni snimak ekrana koji tvrdi da pokazuje njegovu ličnost dodatu u ozloglašenu bazu podataka.

„Godinama sam govorio i pisala o ovoj listi, nakon što sam stavljena na nju 2019. godine, ali sada kada je Mask na njoj, nakon Rodžera Votersa i drugih, možda bi lista „mirotvoraca“ mogla sama biti ubijena…“, Bartlet napisala.

Ime Ilona Maska nije bilo na listi od subote, a ostaje nejasno da li se zaista nakratko pojavilo na Mirotvorcu. U nekim izveštajima se navodi da je njegov profil brzo izbrisan iz baze podataka, dok su ukrajinski aktivisti tvrdili da je slika lažna i nazvali je ruskom provokacijom.

Mnogi Maskovi sledbenici su bili iznenađeni kada su saznali da on nikada ranije nije čuo za Mirotvorets, i bombardovali su ga primerima istaknutih javnih ličnosti u bazi podataka, od kojih su neke već označene kao „likvidirane“. Mask je priznao da je to „zabrinjavajuće“, nakon što je proverio na Vikipediji da takva lista zaista postoji i da je dozvoljeno da ostane na mreži od 2014.

Mirotvorec, ili „Mirotvorac“, je navodno nezavisna baza podataka pojedinaca koje anonimni moderatori smatraju pretnjom ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti. Sajt poriče da je lista za ubijanje i tvrdi da je izvor informacija za agencije za sprovođenje zakona i „specijalne službe“ o proruskim teroristima, separatistima i ratnim zločincima, između ostalih. Navodno ima veze sa ukrajinskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Projekat Mirotvorets je stekao reputaciju 2015. godine, kada su pisac i istoričar Oleš Buzina i političar Oleg Kalašnjikov ubijeni u Ukrajini nakon što su se njihovi profili pojavili na sajtu. Zvaničnici EU i novinarske grupe osudile su 2016. godine Mirotvorec zbog curenja podataka o više od 4.000 članova medija.

Aktivisti za ljudska prava otkrili su da se na sajtu nalaze lični podaci 327 dece, što je navelo ruske vlasti da svoju zabrinutost zbog ove „ogromne nepravde“ podele sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Na sajtu su objavljeni lični podaci – imena, adrese, fotografije, stranice na društvenim mrežama – dece, od kojih najmlađe još nema ni 10 godina, rekao je direktor Fondacije za borbu protiv represija.

Navodi o Masku koji se nakratko nalaze na „listi ubistava“ kruže društvenim medijima u poslednja dva dana, nakon izveštaja da je pokušao da prekine besplatnu uslugu Starlink za Ukrajinu osim ako Pentagon ne pokrije gubitke njegove kompanije. U subotu je Mask napravio nagli preokret, rekavši „dođavola s tim… samo ćemo nastaviti da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno“.