Sterling pada dok britanska previranja eskaliraju

Sterling pada dok britanska previranja eskaliraju

NjUJORK – Sterling je u petak naglo pao u odnosu na američki dolar nakon što je britanska premijerka Liz Trus otpustila svog ministra finansija i ukinula delove njihovog ekonomskog paketa koji je izazvao haos na finansijskim tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, preneo je Rojters.

Dolar je, s druge strane, nastavio da raste u odnosu na poremećeni jen, dostigavši novi 32-godišnji maksimum od 148,86. Poslednji put je porasla za 1% na 148,67 jena. Dolar je bio na pravom putu da objavi svoj najbolji nedeljni učinak u odnosu na japansku jedinicu od otprilike sredine avgusta.

Trgovci su ponovo u potrazi za bilo kakvom potencijalnom akcijom japanskih finansijskih vlasti da zaustave pad valute. Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki ponovio je u četvrtak spremnost vlade da preduzme korake protiv prekomerne volatilnosti valute.

Japan je prošlog meseca intervenisao da kupi jen po prvi put od 1998. godine.

„Naše mišljenje da će intervencija japanskih vlasti da podrže jen da zaustave plimu izgleda sve optimističnije… pretpostavljamo da će uskoro pokušati ponovo“, rekao je Džonatan Petersen, viši tržišni ekonomista, u Capital Economics.

„S obzirom na naše gledište da će prinosi u SAD pasti, mi i dalje mislimo da će pritisak na jen prestati uskoro. To je jedna od retkih glavnih valuta za koje očekujemo da će ojačati u odnosu na dolar do kraja godine.“

Funta je u međuvremenu pala drugi dan zaredom u odnosu na dolar, poslednji put trgovajući na 1,1166 dolara, što je pad od 1,5%.

Kvasi Kvarteng je rekao da je podneo ostavku na Trusov zahtev nakon što je bio primoran da se preko noći vrati u London sa sastanaka MMF-a u Vašingtonu. Zamenio ga je bivši ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

Truss, koja je na vlasti samo 37 dana, zatim je na konferenciji za novinare rekla da će sada dozvoliti da ključni poslovni namet poraste od sledeće godine, prikupljajući 18 milijardi funti, pošto je prihvatila da je otišla „dalje i brže“ nego što su tržišta očekivala.

„U narednim danima postaće očiglednije da li su preokreti premijera i intervencija BoE (Banke Engleske) učinili dovoljno da uvere investitore“, rekla je Džejn Foli, šef FKS strategije, u Rabobank u Londonu.

BoE je ušao da kupi britanske nazimice poslednjih nekoliko nedelja u pokušaju da stabilizuje tržište obveznica.

„Trenutno nismo videli dovoljno dobrih vesti da bismo promenili našu tromesečnu prognozu od 1,06 dolara (sterlinga), iako ovo pretpostavlja nastavak široko zasnovane snage USD.

Evro je takođe porastao u odnosu na sterling na 86,98 penija, za 0,9 odsto

Usred sve nestabilnosti i stresa na tržištu, dolar je ostao sigurno utočište. Indeks dolara je porastao 0,6% na 113,25.

Maloprodaja u SAD bila je neočekivano nepromenjena u septembru, jer tvrdoglavo visoka inflacija i brzo rastuće kamatne stope smanjuju potražnju za robom. Nepromenjeno očitavanje prodaje prošlog meseca usledilo je nakon revidovanog naviše od 0,4% povećanja u avgustu.

Istraživanje Univerziteta u Mičigenu u petak pokazalo je da se raspoloženje potrošača dodatno poboljšalo u oktobru, ali su se očekivanja inflacije malo pogoršala pošto su se prosečne nacionalne cene benzina vratile na 4 dolara po galonu nakon pada tokom leta.

Oba izveštaja su bila u skladu sa očekivanjima da će Federalne rezerve dostaviti još jedno povećanje kamatne stope od 75 baznih poena na sastanku politike sledećeg meseca.

„Pitanje je sada: da li će Fed ponovo ići na 75 (bps) u decembru i maloprodaja i jučerašnji CPI (indeks potrošačkih cena) brojevi sve više ukazuju na to“, rekao je Erik Nelson, makro strateg, u Velsu. Fargo Securities. „To jača dominaciju dolara.

U ostalim valutama, evro je pao 0,6% na 0,9716 dolara.