Ukrajina: Sve luke zarobljene od strane Rusije rade ilegalno

Ukrajina: Sve luke zarobljene od strane Rusije rade ilegalno

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine podseća vlasnike i posade stranih brodova koji borave u lukama Ukrajine, posebno na privremeno okupiranim teritorijama, na neophodnost striktnog poštovanja ukrajinskog zakonodavstva i međunarodnog prava, objavila je Olega Nikolenka, portparola Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, prenosi Ukrinform.

„Svesni smo zahteva ruske okupacione administracije u Hersonskoj oblasti da strana plovila treba da podignu rusku zastavu kao dodatnu zastavu prilikom zaustavljanja u luci Herson“, naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Ministarstvo skreće pažnju na činjenicu da je „Ministarstvo infrastrukture Ukrajine usvojilo naredbu broj 256 od 28. aprila o zatvaranju morskih luka Berdjansk, Mariupolj, Skadovsk, Herson dok Ukrajina ne povrati kontrolu nad njima. Stoga, bilo kakve odluke ili Zahtevi predstavnika ruske okupacione administracije, posebno lučke uprave, su nezakoniti i ne smeju se sprovoditi“.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe naglasilo da je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju „Teritorijalni integritet Ukrajine: odbrana principa Povelje UN“ 12. oktobra, kojom se priznaju „referendumi“ koje je Ruska Federacija održala u Hersonu, Zaporožju, Luganska i Donjecka oblasti Ukrajine i pokušaji nezakonitog pripajanja ovih teritorija kao ništavni. Dalje rusko zakonodavstvo, koje je doneto na osnovu ovih „referenduma“, nema nikakve pravne posledice.

„Rezolucija sadrži jasan zahtev svim stranama da ne priznaju promenu statusa teritorija Ukrajine koje je privremeno zauzela ruska vojska. Hersonska oblast je ukrajinska teritorija, na kojoj važe samo suverenitet i zakonodavstvo Ukrajine“, navodi se u saopštenju. naglašava MIP.

Sličan zahtev sadržan je i u rezoluciji Generalne skupštine UN „Teritorijalni integritet Ukrajine“ od 27. marta 2014. godine, u kontekstu nezakonitog pokušaja Rusije da pripoji Autonomnu Republiku Krim i grad Sevastopolj.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da će ukrajinska strana takođe obavestiti vlade stranih zemalja i međunarodne organizacije o nezakonitom zahtevu ruske okupacione administracije u kontekstu napora da se suprotstavi nelegalnim pokušajima Rusije da legalizuje aneksiju ukrajinskih teritorija.