Glumac ‘Hagrida’ Robi Koltrejn preminuo je u 72

Glumac ‘Hagrida’ Robi Koltrejn preminuo je u 72

Glumac veteran Robi Koltrejn preminuo je u 72. godini, potvrdila je njegova menadžerska agencija za više medija u petak. Zvezda je preminula u bolnici blizu svog doma u Larbertu u Škotskoj.

Uzrok Koltrejnove smrti nije odmah poznat, ali je Deadline objavio da je on „bio lošeg zdravlja u poslednje dve godine“.

Rođen Entoni Robert Mekmilan u Glazgovu 1950. godine, škotski glumac je prvobitno pohađao umetničku školu u Glazgovu, ali je kasnije počeo da se bavi stand-up komedijom i na kraju se preselio u London da bi se bavio glumom.

Bio je najpoznatiji i najomiljeniji po ulozi lovočuvara Hogvortsa Rubeusa Hagrida u seriji Hari Poter.

Koltrejnova karijera na ekranu počela je 1979. kada se pojavio u TV seriji Plai for Todai, a kasnije je postao istaknut u humorističnoj seriji BBC-ja A Kick Up the Eighties.

Kasnije, njegov nastup nagrađen BAFTA-om, igrajući antisocijalnog kriminalnog psihologa dr Edvarda „Ficdžerala“ u seriji Cracker doveo je Koltrejna do uloga u filmovima o Džejmsu Bondu Zlatno oko i Svet nije dovoljan.

U izjavi britanskim medijima, Koltrejnov agent Belinda Rajt opisala je glumca kao „stalno lojalnog klijenta“ i „jedinstvenog talenta“.

„Robija će se verovatno najbolje pamtiti decenijama koje dolaze kao Hagrid… uloga koja je donela radost i deci i odraslima, izazivajući niz pisama obožavalaca svake nedelje tokom više od 20 godina“, rekao je Rajt.

Na društvenim mrežama su odmah stigle priznanje Koltrejna. Autorka Harija Potera, JK Rouling, uputila je saučešće glumčevoj porodici i rekla da „nikada više neće poznavati nikoga“ poput njega.

„Bio je neverovatan talenat, neverovatan, a ja sam bila srećna što sam ga poznavala, radila sa njim i smejala se do glave“, napisala je Rouling na Tviteru.

Kraljica Elizabeta je 2006. godine proglasila Koltrejna za OBE. Takođe je napisao autobiografiju Koltrejn u Kadilaku. Iza glumca je ostalo dvoje dece.