Njujork traži sudski nadzor nakon poteza Trampove organizacije

Njujork traži sudski nadzor nakon poteza Trampove organizacije

NJUJORK – Državni tužilac Njujorka zatražio je od sudije da zabrani kompaniji Donalda Trampa da prodaje ili prenosi imovinu bez odobrenja suda, rekavši da je bila umešana u lukav pokušaj da izbegne potencijalne kazne u njenoj tužbi za prevaru protiv bivšeg predsednika.

U sudskim dokumentima podnetim u četvrtak, kancelarija državnog tužioca Leticije Džejms saopštila je da je neposredno pre nego što je podnela tužbu prošlog meseca, Trampova kompanija osnovala novi entitet u Delaveru pod nazivom Trump Organization LLC – skoro identičan nazivu originalne kompanije.

Na dan kada je tužba postala javna, Trump Organization je registrovala novu kompaniju iz Delavera u Njujorku kao „Trump Organization II LLC“.

„Pored samo nastavka svoje prethodne prevare, čini se da Trampova organizacija sada preduzima korake da restrukturira svoje poslovanje kako bi izbegla postojeće odgovornosti prema njujorškom zakonu“, rekli su advokati iz kancelarije državnog tužioca.

Sudija sa Menhetna Artur Engoron zakazao je saslušanje za 31. oktobar povodom Džejmsovog zahteva za nezavisnog posmatrača koji bi nadgledao aktivnosti Trampove organizacije.

Džejmsova kancelarija saopštila je da želi da slučaj ide na suđenje u oktobru 2023. – skoro godinu dana pre sledećih predsedničkih izbora. Tramp je postavljao temelje za potencijalnu povratničku kampanju.

Trampov advokat Alina Haba rekla je da ideja o sudskom nadzoru „nema smisla i da je mrtva po dolasku“.

„U više navrata smo u pisanoj formi davali garancije da Trampova organizacija nema nameru da uradi bilo šta neprikladno“, rekao je Haba u pisanoj izjavi. „Ovo je jednostavno još jedan trik za koji se gospođa Džejms nada da će pomoći njenoj neuspešnoj političkoj kampanji.“

Džejms, demokrata, kandiduje se za reizbor za državnog tužioca protiv malo poznatog republikanskog advokata iz Kvinsa, Majkla Henrija. Tramp, republikanac, više puta je sparingovao sa Džejmsom i tvrdi da je njena tužba deo politički motivisanog „lova na veštice“.

U tužbi, podnetoj prošlog meseca, Džejmsova kancelarija optužila je Trampa da obično obmanjuje banke i druge o tome koliko vrede imovina poput njegovih golf terena i drugih nekretnina. U poslednjem podnesku, Džejms je rekao da je organizacija nastavila da koristi neprikladne metode za kreiranje procena.

Trampov advokat je zatražio da se slučaj prebaci sa Engorona, koji je u više navrata presuđivao protiv Trampa u vezi sa sporovima oko sudskog poziva, na Privredno odeljenje suda, koje je osnovano da vodi složene korporativne parnice.

U pismu u četvrtak administrativnom sudiji suda, Haba je zatražila ubrzanu odluku o njenom zahtevu za transfer. Haba je tvrdio da je podnesak od četvrtka bio „očigledan pokušaj“ kancelarije glavnog tužioca da Engorona umeša u slučaj pre nego što se donese odluka.

Tužba je takođe imenovala njegovo troje najstarije dece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erika Trampa, kao optužene, zajedno sa dvojicom dugogodišnjih rukovodilaca Tramp organizacije.

U svom zahtevu za preliminarnu zabranu, Džejmsova kancelarija je saopštila da je izrazila zabrinutost kod Trampovog pravnog tima zbog premeštanja imovine iz države i da je zatražila uveravanja da neće biti promena. Ako bi došlo do promena, Džejmsova kancelarija je rekla da želi razumno obaveštenje unapred.

Trampovi advokati „jesu ponudili da daju garancije i unapred obaveste“, rekao je Džejms, ali „nema konkretnog mehanizma koji bi sproveo ili sproveo tu ponudu“.

Džejmsova kancelarija je takođe otkrila da bivši predsednik i Erik Tramp tek treba da prihvate uručenje tužbe i da su tražili dozvolu da im uruče elektronski. Advokat kancelarije Kolin Faherti napomenula je da je uručivanje Trampa papirnim kopijama „neizvodljivo s obzirom na bezbednosne mere preduzete za njegovu zaštitu kao bivšeg predsednika Sjedinjenih Država“.