Berbok: Bez međusobnog priznanja Srbije i Kosova nema članstva u EU

Berbok: Bez međusobnog priznanja Srbije i Kosova nema članstva u EU

Stav Berlina je da je neophodno međusobno priznanje Srbije i Kosova i da bez toga nema članstva u Evropskoj uniji, kaže ministarka spoljnih poslova Nemačke.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Anablena Berbok je izjavila da je stav nemačke vlade da je neophodno međusobno priznanje Srbije i Kosova i da bez toga nema članstva u Evropskoj uniji i apelovala je na Srbe na Kosovu da preregistruju svoja vozila na registarske tablice Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalla-Švarc istakla da je cilj Nemačke da Zapadni Balkan stavi u fokus EU-a, prenosi Tanjug.

S tim u vezi je istakla je da je bitno da se “Kosovo i sve njene susedne države razvijaju u miru i na evropski način”.

“Napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je ključan, jer rešava praktična pitanja koja imaju uticaj na život građana, a to je potrebno na putu ka EU”, naglasila je Berbok.

“Ima mnogo toga što možemo podržati u tom procesu. Jedno konkretno pitanje su registarske tablice. Lako je reći spolja nađite rešenje za to pitanje. Jasno je da 9.000 srpskih registarskih tablica još na Kosovu, što minira suverenitet Kosova”, ocenila je ona.

Berbok je kazala da je važno što su vlasti Kosova poručile svima koji tablice još nisu promijenili da je to moguće učiniti bez dodatnih troškova.

Istovremeno je apelovala na sve Srbe na Kosovu da promene tablice, ističući da Nemačka podržava taj proces.

Prenela je da je Srbiji rečeno da se to praktično pitanje za građane mora rešiti i sprovesti ono što je dogovoreno, jer to doprinosi poverenju.

Dodala je da je neophodno rešiti i pitanje u vezi električne energije na severu Kosova i da je Berlin dao nalog specijalnom izaslaniku EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku da se posveti tom pitanju u periodu energetske krize.

Berbok je istakla da na kraju procesa normalizacije odnosa mora biti međusobno priznanje Srbije i Kosova, jer je to preduslov za članstvo u EU.

“Dve članice EU-a koje se međusobno ne priznaju je nezamislivo”, poručila je ona, dodajući da je pitanje tablica povezano s procesom integracije.

Rekla je da će iduće nedelje u Berlinu biti održana konferencija ministara spoljnih poslova o Zapadnom Balkanu.