Zelenski je naložio vladi da razmotri pitanje ukidanja bezviznog režima sa Belorusijom

Zelenski je naložio vladi da razmotri pitanje ukidanja bezviznog režima sa Belorusijom

Predsednik  Ukrajine Volodimir Zelenski je, kao odgovor na peticiju u kojoj se traži ukidanje bezviznog režima sa Belorusijom, naložio vladi da razmotri ovo pitanje.

Ovo se navodi u odgovoru na peticiju na sajtu šefa države, prenosi „Evropska istina“.

Peticija sačinjena 4. jula sa pozivom za ukidanje bezviznog režima sa Belorusijom dobila je 25.000 potpisa, koji su neophodni za razmatranje šefu države.

U svom odgovoru, predsednik je naveo da prati mere koje imaju za cilj jačanje režima kontrole prelaska granice sa Ukrajinom od strane državljana Belorusije.

Zelenski je podsetio da je granica Ukrajine sa Belorusijom zatvorena za ulazak državljana Belorusije i drugih stranaca u skladu sa naredbom Kabineta ministara od 26. februara. Svi kontrolni punktovi na granici sa Belorusijom su zatvoreni, osim jednog u Volinju, koji radi u ograničenom režimu, gde se vrši registracija ukrajinskih državljana koji se vraćaju na teritoriju naše zemlje.

„Trenutno se Kabinetu ministara Ukrajine predlaže da razmotri pitanje pokrenuto u elektronskoj peticiji u skladu sa svojom nadležnošću, kao i da nastavi relevantan rad uzimajući u obzir razvoj situacije, sprovođenje mera za zaštitu nacionalni interesi naše države i njenih građana“, naveo je šef države u odgovoru.

Podsetimo, Volodimir Zelenski je 11. oktobra u govoru na hitnom sastanku Grupe sedam predložio da se na granici Ukrajine i Belorusije postavi međunarodna posmatračka misija kako bi se smanjio rizik da Belorusija direktno uđe u rat.

Samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra sazvao hitan sastanak bezbednosnih snaga, na kojem je najavio umešanost vojske Unije i obećao Ukrajini „Krimski most-2“, a najavio je i povratak ruskog trupe u Belorusiju.