Borel: EU nije verovala upozorenju SAD o invaziji Rusije

Borel: EU nije verovala upozorenju SAD o invaziji Rusije

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel prepoznao je mane u bezbednosnoj politici bloka, rekavši da Brisel ne veruje upozorenjima SAD da će Rusija napasti Ukrajinu.

Borel je ovo rekao u svom govoru na sastanku ambasadora Evropske unije u Briselu, piše „Evropska istina“.

„Rat u Ukrajini se nastavlja. Nismo predvideli koliko će se Ukrajina efikasno odupreti. I nismo verovali da će biti rata. Moram priznati da kada su nam Amerikanci rekli: „Rusi će napasti. „Vrlo smo nerado verovali u to“, rekao je Borel.

Borel je rekao da ga je nazvao američki državni sekretar Entoni Blinken i rekao: „To će se dogoditi ovog vikenda“.

„I za dva dana su počeli da bombarduju Kijev. Ali nismo verovali da će se to desiti, a nismo ni predviđali da je Ukrajina spremna da se odupre tako žestoko i uspešno kao što to čini. Naravno, zahvaljujući našoj vojnoj podršci, bez toga bi to bilo nemoguće, ali su se Ukrajinci, sa svoje strane, potrudili“, rekao je on.

Borel je takođe priznao da EU takođe nije očekivala da bi Putin mogao da pribegne masovnoj mobilizaciji i otvorenim nuklearnim pretnjama.

„Mislim da ste svi pročitali i ponovo pročitali Putinov poslednji govor kada je najavio aneksiju. Svaki građanin Evrope treba da pročita ovaj govor – a vi posebno. Treba da objasnite svetu šta znači njegov odnos prema Zapadu i šta su pravi razlozi za rat.“ – rekao je šef diplomatije EU.

Ceo tekst Borelovog govora pročitajte na sajtu „Evropske istine“ – „Ulazimo u savršenu oluju“: Govor vrhunskog diplomate EU o novoj globalnoj realnosti