Evropska komisija će preporučiti da se Bosni dodeli status kandidata za članstvo u EU

Evropska komisija će preporučiti da se Bosni dodeli status kandidata za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina bi nakon Ukrajine i Moldavije trebalo da postane sledeći zvanični kandidat za ulazak u Evropsku uniju, piše nemačko izdanje Velt, prenosi „Evropska istina“.

Evropska komisija namerava da preporuči šefovima država i vlada EU da što pre objave Bosnu i Hercegovinu kao kandidata za članstvo u EU.

To proizilazi iz takozvanog izveštaja o napretku zemalja koje žele da se pridruže EU, koji se priprema svake godine i trebalo bi da bude zvanično predstavljen u sredu.

Prema izveštaju, Bosna i Hercegovina još nije ispunila svih 14 neophodnih reformskih prioriteta, ali je ostvarila „značajan“ napredak.

Kao i u slučaju Ukrajine i Moldavije, koje su 23. juna zvanično imenovane kao zemlje kandidati, Bosna i Hercegovina još mora da završi niz reformi pre nego što počnu konkretni pregovori o pristupanju EU otvaranjem pregovaračkih poglavlja tzv. .

Međutim, kao zvanični kandidat za pristupanje, zemlja već dobija velike sume finansijske podrške iz Brisela u okviru takozvane pretpristupne pomoći.

Bosna i Hercegovina je već podnela zahtev za članstvo u EU 2016. godine. Država je 2003. godine dobila obećanje da će se pridružiti EU zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Podsetićemo da je Evropska komisija objasnila šta će biti pregovori o pristupanju Ukrajine EU i napomenula da takozvani pregovori o pristupanju EU de fakto nisu pregovori, već proces prilagođavanja zemlje kandidata evropskoj pravila.