Dva poslanika iz Arkanzasa snimljena u nasilnom hapšenju otpuštena sa posla

Dva poslanika iz Arkanzasa snimljena u nasilnom hapšenju otpuštena sa posla

Arkanzas, SAD — Dva poslanika iz Arkanzasa koji su uhvaćeni na snimku kako nasilno hapse osumnjičenog ispred prodavnice u avgustu su otpušteni, rekao je u četvrtak šerif okruga Kroford Džimi Damante.

Damante je rekao TV stanici Fort Smit KHBS da su poslanici Levi Vajt i Zakari King otpušteni, ali nije precizirao odluku. Damante nije odmah odgovorio na poruke koje je ostavio Asošijeted pres.

Slučajni prolaznik je snimio policajca Vajta, Kinga i Malberi Tel Ridla kako hapse 27-godišnjeg Rendala Vorstera ispred prodavnice u malom gradu Malberi, oko 220 kilometara severozapadno od Litl Roka, blizu granice sa Oklahomom.

Advokat poslanika nije odmah odgovorio na poruke u četvrtak popodne.

Šef policije Malberi Šenon Gregori rekao je da Ridl ostaje na administrativnom odsustvu.

Na snimku hapšenja posmatrača od 21. avgusta vidi se kako jedan od poslanika više puta udara i kleči Vorstera u glavu pre nego što ga je uhvatio za kosu i udario o trotoar. Dok se to dešavalo, drugi policajac je držao Vorstera, dok ga je treći klečio iznova i iznova.

Damante je rekao da je Vuster ispitivan zbog pretnje službeniku u prodavnici u obližnjem malom gradu Alma. Damante je rekao da je Vuster udario jednog od zamenika i udario ga u glavu pre hapšenja. Zamenik je doživeo potres mozga, rekao je Damante.

Vajt je bio zamenik okruga Kroford od 10. januara. King je bio zamenik Kroforda od 31. jula 2019. Pre toga je godinu i po radio kao civilni zatvor u okrugu.

Trojica policajaca suspendovana su nakon što je snimak hapšenja kružio društvenim mrežama, a državne i savezne vlasti pokrenule su istragu. Državna policija je završila istragu prošlog meseca, a specijalni tužilac nije saopštio da li će se protiv njih trojice suočiti sa optužbama.

Vuster je podneo saveznu tužbu protiv oficira, kao i lokalnih zvaničnika, rekavši da su prekršili njegova ustavna prava.

Vusterov advokat nazvao je otpuštanje „korak u pravom smeru“.

„To je samo jedan korak na veoma dugom putu do pravde za Rendala i iskreno za okrug Kraford u celini“, rekao je advokat Adam Rouz za AP.

Vuster je lečen u bolnici, a zatim je bio u zatvoru pod optužbom, uključujući oštećenje drugog stepena i pružanje otpora hapšenju. Pušten je sledećeg dana uz kauciju od 15.000 dolara. U Vusterovoj tužbi navodi se da ima trajne povrede od hapšenja koje će zahtevati nastavak lečenja.