Slovenački parlament je legalizovao istopolne brakove i dozvolio usvajanje

Slovenački parlament je legalizovao istopolne brakove i dozvolio usvajanje

Slovenački parlament je legalizovao istopolne brakove i takođe dozvolio usvajanje istopolnim parovima, piše Delo, prenosi „Evropska pravda”.

Skupština je sa 48 glasova „za“ i 29 „protiv“ usvojila izmene Porodičnog zakonika kojima se utvrđuje da je brak zajednica dve osobe. Istovremeno, dozvoljavaju istopolnim partnerima u partnerstvu da zajednički usvoje dete pod istim uslovima kao i bračni parovi različitog pola.

Izmene su usledile nakon odluke Ustavnog suda objavljene u julu. Prema njegovim rečima, sadašnja odredba po kojoj se brakom mogu sklapati samo osobe različitog pola, a istopolni partneri u formalnom partnerstvu ne mogu zajednički usvojiti dete, protivrečna je ustavnoj zabrani diskriminacije.

Ustavni sud je naložio da se neustavnost otkloni u roku od šest meseci.

Vlada, kao inicijator izmena, istakla je konstataciju Ustavnog suda da se ovakva diskriminacija ne može opravdati ni tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muža i žene, ni posebnom zaštitom porodice.

Prema oceni suda, ova odluka ne umanjuje značaj institucije tradicionalnog braka kao zajednice muža i žene i ne menja uslove ili posledice braka između osoba različitog pola. To samo znači da od sada, pored heteroseksualnih partnera, mogu sklapati brak i istopolni partneri, napominju u Vladi.

Podsetimo, u Švajcarskoj je 1. jula stupila na snagu odluka referenduma o legalizaciji istopolnih brakova, usled čega su gejevi i lezbejke prvi put mogli zvanično da stupe u brak.