Tajms: Ukrajina će se kandidovati za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030.

Tajms: Ukrajina će se kandidovati za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2030.

Ukrajina će se pridružiti kandidaturi Španije i Portugala za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2030, navodi se u izveštaju Tajmsa.

Britanski list tvrdi da Ukrajina u okviru plana ima za cilj da bude domaćin jedne od grupnih faza turnira, koji su, kako se izveštava, usaglasile vlade sve tri zemlje.

Španija i Portugal će objaviti novo partnerstvo na konferenciji za novinare u sedištu evropskog upravljačkog tela UEFA u sredu, piše The Times.

Dve iberijske nacije će dobiti konkurenciju od Maroka za domaćina turnira, pored južnoameričke ponude koja uključuje Urugvaj, Argentinu, Paragvaj i Čile.

Saudijska Arabija, Grčka i Egipat takođe žele da budu domaćini najvećeg fudbalskog spektakla, a Kina, Australija i Južna Koreja su izrazile odvojeno interesovanje.

Ukrajina je ranije održavala veliki fudbalski turnir, udruživši snage sa Poljskom za domaćina Evropskog prvenstva 2012. godine.

Trenutne okolnosti su, međutim, znatno drugačije, s obzirom na tekući sukob sa Rusijom i rasprostranjene poremećaje širom Ukrajine.

Ukrajina neće nastupiti na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru sledećeg meseca nakon što je u junu izgubila finale plej-ofa kvalifikacija sa 1-0 od Velsa.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. koje će se održati u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku počeće u martu 2023.

Očekuje se da će Ukrajina automatski da se kvalifikuje 2030. ako se prihvate planovi za pridruživanje kampanji Španije i Portugalije i nacije dobiju svoju ponudu za domaćina.