U SAD zabeležen priliv ilegalnih migranata

U SAD zabeležen priliv ilegalnih migranata

Više ilegalnih imigranata nego ikad ulazi u SAD preko granice sa Meksikom, pokazuju podaci Ministarstva za unutrašnju bezbednost, koje je ove nedelje citirao Vashington Free Beacon. Čini se da dokumenti pokazuju da je prošli mesec bio najgori septembar u istoriji za prelaze migranata. Između 7.300 i 7.500 migranata prelazilo je granicu svakog dana tokom meseca, prema podacima Carine i granične zaštite SAD (CBP).

Preliminarni brojevi CBP-a pokazuju da je između 219.000 i 225.000 migranata prešlo granicu iz Meksika u septembru, navodi Vashington Free Beacon. Svaka cifra oborila bi prošlogodišnji rekord od 192.000 ilegalnih prelazaka.

„Ovi rekordni brojevi koje vidimo na granici postali su nova normala“, rekao je visoki zvaničnik DHS-a za Vashington Free Beacon u petak, dovodeći u pitanje koliko će se još dozvoliti da se situacija pogorša pre nego što se nešto preduzme.

Cela 2022. godina bila je rekordna za ilegalnu imigraciju. Do sredine avgusta, broj nedokumentovanih dolazaka je premašio dva miliona, prema Foks njuzu, što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 1,7 miliona.

Ova godina je takođe postavila rekorde u ilegalnoj trgovini drogom preko granice između SAD-a i Meksika, sa preko 12.000 funti fentanila – opioida koji pokreće epidemiju predoziranja u zemlji – zaplenjeno od strane CBP-a, navodi se u dopisu koji kruži u Senatu. Uglavnom zbog porasta fentanila u snabdevanju lekovima u SAD, predoziranje je postalo vodeći uzrok smrti Amerikanaca između 18 i 45 godina. To je dovelo do pada prosečnog životnog veka u zemlji na najnižu tačku od 1996. godine.

Bajdenova administracija našla se na udaru kritika zbog svog neuspeha da obezbedi južnu granicu. Predsednikov preokret politike iz Trampove ere usmerene na suzbijanje nekontrolisane imigracije doveo je do porasta graničnih prelaza pod njegovim nadzorom, sa 72.000 u decembru 2020. godine, poslednjeg meseca Trampovog mandata, na 173.000 u martu 2021.

Predsednici Gvatemale i Salvadora okrivili su predsednika SAD za prelazak svojih građana preko meksičke granice.

Bela kuća je pokušala da revidira svoj javni stav o ilegalnoj imigraciji jer Amerikanci postaju sve zabrinutiji zbog poplave pridošlica. Potpredsednica Kamala Haris otputovala je u Gvatemalu kako bi poručila onima koji se spremaju na putovanje „ne dolaze“ nakon što su izbegavali granicu više od godinu dana otkako je proglašena odgovornom za to.

Međutim, politike administracije nastavljaju da šalju pomešane poruke. Umesto da se pozabavi pritužbama republikanskih guvernera koji osuđuju odlaganje autobusa i aviona punih ilegalaca u njihovim državama, Bajdenov tim ih je optužio za zločine protiv čovečnosti jer su migrante otpremili u gradove koje vode demokrate. Utvrđeno je čak da administracija finansira pravnu pomoć za imigrante koji se bore protiv deportacije, prema istrazi Fok Nevs-a.