U Britaniji je najavljena najveća epidemija ptičijeg gripa u istoriji, božićne ćurke su u opasnosti

U Britaniji je najavljena najveća epidemija ptičijeg gripa u istoriji, božićne ćurke su u opasnosti

Zalihe božićne ćurke mogle bi biti u opasnosti ako se najgora epidemija ptičijeg gripa u Velikoj Britaniji nastavi širiti.

Ovu izjavu dala je Nacionalna unija poljoprivrednika, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Skaj njuz.

Više od 3 miliona ptica je do sada moralo biti uništeno, a postavljene su zone za prevenciju ptičijeg gripa širom jugozapadne Engleske.

Ptičiji grip je otkriven na 155 lokacija širom Velike Britanije.

Dok su populacije divljih ptica ozbiljno pogođene, ptičari su sve više zabrinuti za svoje domaće ptice.

„Ako ptičji grip, na primer, uđe u ćurke, to bi moglo da izazove stvarne probleme u snabdevanju uoči Božića. Realnost toga je veoma oštra“, rekao je Džejms Motershed, predsednik Saveta za živinu.

Ministarstvo životne sredine, hrane i poljoprivrede proširilo je 27. septembra zone prevencije ptičijeg gripa nakon većeg broja otkrivenih slučajeva.

Sada po zakonu, vlasnici moraju da se pridržavaju strogih mera biobezbednosti – vlasnici više od 500 ptica sada su obavezni da ograniče pristup lokalitetu ljudima koji nisu povezani sa proizvodnjom.

Trenutno, farmeri dobijaju nadoknadu samo za odstrel zdravih ptica, ali ne i za one koje uginu od bolesti ili za naknadne gubitke.

Ranije je objavljeno da je od novembra 2021. godine epidemija ptičijeg gripa u Francuskoj uništila 16 miliona ptica na farmama i živinarskim farmama, što je iz tog razloga rekordan gubitak za zemlju.