Makron je obećao Zelenskom da će pomoći Ukrajini da obnovi svoj puni suverenitet

Makron je obećao Zelenskom da će pomoći Ukrajini da obnovi svoj puni suverenitet

Francuski predsednik Emanuel Makron je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Vladimirom Zelenskim obećao da će pomoći Ukrajini da obnovi svoj puni suverenitet.

Ovo se navodi u saopštenju Jelisejske palate, piše „Evropska istina“.

„Predsednik Republike potvrdio je oštru osudu ruske nelegalne aneksije četiri ukrajinska regiona. Potvrdio je rešenost Francuske da pomogne Ukrajini da obnovi svoj puni suverenitet i teritorijalni integritet, kao i da radi sa evropskim partnerima na novim sankcijama“, navodi se u poruci. .

Makron je sa Zelenskim razgovarao i o situaciji u Zaporožju i osudio pritvaranje direktora nuklearne elektrane od strane ruskih trupa.

„Predsednici dve zemlje su istakli hitnu potrebu da se što pre dozvoli rotacija ukrajinskog osoblja, čime se obezbeđuje rad i bezbednost NE. Predsednik Republike je takođe potvrdio svoju privrženost ukrajinskom suverenitetu nad elektranom i njegovom želja da traži povlačenje ruskih trupa sa svoje teritorije“, navodi se u saopštenju.

Ranije je objavljeno da će Makron 3. oktobra otputovati u Berlin na radni sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom – dve strane planiraju da razgovaraju o nedavnim eksplozijama ruskih gasovoda u Baltičkom moru i novim sankcijama Rusiji koje je predložila Evropska komisija u sredu.