Problemi u lancu snabdevanja mogli bi usporiti popravku električne mreže na Floridi

Problemi u lancu snabdevanja mogli bi usporiti popravku električne mreže na Floridi

Ekipe počinju da popravljaju – a u nekim slučajevima i obnavljaju – električnu mrežu Floride nakon što je državu pogodio uragan Ian.

Florida Pover & Light kaže da ima dovoljno stubova, generatora i žice za obavljanje posla. Ali zvaničnici iz elektroprivrede upozoravaju da bi prelomnice u nacionalnom lancu snabdevanja mogle usporiti oporavak ako Ian izazove veću štetu dok se okreće uz obalu Atlantika, ili kada druga prirodna katastrofa udari negde drugde u SAD.

Eric Silagi, izvršni direktor Florida Pover & Light, rekao je da je u petak uveče 850.000 kupaca ovog preduzeća koji su izgubili struju u oluji ostalo bez struje, ali je 1,2 miliona imalo napajanje tokom dana.

Ian je u sredu prešao obalu zaliva Floride kao jedna od najjačih oluja koja je ikada pogodila SAD.

Silagi je ranije ove nedelje rekao da je kompanija izdvojila dovoljno generatora u mesecima pre Iana da završi popravke.

Na nacionalnom nivou, međutim, postoji nedostatak distributivnih transformatora koji uzimaju električnu energiju iz visokonaponskih vodova i smanjuju je na nivoe koji se mogu koristiti u kućama i preduzećima, rekli su zvaničnici industrije.

„To je kritična komponenta za električnu mrežu koja je oskudna već nekoliko meseci“, rekla je Džoj Dito, predsednica i izvršna direktorka Američkog udruženja za javnu energiju. „Počeli smo da ga prepoznajemo kao nacionalnu brigu u kasnu zimu, rano proleće, a situacija se pogoršava.

Nekada je bilo potrebno oko tri meseca da se transformator pojavi nakon što je naručen, ali sada je potrebno više od godinu dana, rekao je Dito. Ona je rekla da to ograničava mogućnost kompanija da gomilaju kutije, i kao rezultat toga, sve više zamenjuju kutije sa komunalnim preduzećima koja se suočavaju sa nestašicom.

Postoji oko pola tuceta američkih proizvođača transformatora koji se bave nedostatkom radne snage i sirovina. Ditto je rekao da je glavna tačka prigušnice specijalni čelik koji se koristi u transformatorima – za to postoji samo jedan američki proizvođač. Njena grupa i Nacionalna asocijacija ruralnih električnih zadruga su u maju zatražili od Odeljenja za energetiku da suspenduje standard efikasnosti iz 2016. za koji kažu da je delimično odgovoran za nedostatak čelika, ali odeljenje nije pošlo za rukom.

Scott Aaronson, zvaničnik Edison Electric Institute, koji predstavlja profitne kompanije, rekao je da industrija daje prioritet snabdevanju tokom sezone uragana i šumskih požara.

„Ovi napori pomažu da se osigura da smo spremni da delimo materijale sa kompanijama pogođenim uraganom Ian ako je potrebno“, rekao je on putem e-pošte.