SAD odobravaju 2,5 milijardi dolara pomoći u požaru žrtvama u Novom Meksiku

SAD odobravaju 2,5 milijardi dolara pomoći u požaru žrtvama u Novom Meksiku

ALBUKUERKI, N.M. — Stanovnici severnog Novog Meksika u petak su proslavili usvajanje vladinog zakona o potrošnji koji uključuje 2,5 milijardi dolara za pomoć onima koji su pogođeni istorijskim požarom koji je ranije ove godine izazvala savezna vlada.

Američka predstavnica Tereza ​​Leger Fernandez, koja predstavlja područje ugljenisano šumskim požarom, nazvala je to „dobrom uplatom“ za ono što će na kraju biti potrebno za obnovu regiona i vraćanje poverenja.

Demokratska kongresmenka počela je da vrši pritisak za finansijsku pomoć nedugo nakon što je požar počeo, napominjući da vlada snosi odgovornost i da bi pronalaženje odgovarajućeg novca za fondove za pomoć u katastrofama bilo van mogućnosti rančera i farmera koji su izgubili sredstva za život.

„U ovom slučaju, imate saveznu vladu koja kaže da smo krivi. Mi to priznajemo i način na koji tražimo oproštaj je obeštećenje. I to je početak procesa izlečenja“, rekao je Leže Fernandez tokom intervjua. „Oni ispunjavaju svoju obavezu da urade ono što je ispravno i plate odštetu za štetu koju su prouzrokovali.

Najveći šumski požar u istoriji države, vatra u pustinjačkom vrhu/Kanjon kanjona pocrnila je više od 530 kvadratnih milja (1.373 kvadratna kilometra) u podnožju Stenovitih planina. Nekoliko stotina kuća je uništeno, a stručnjaci kažu da će za popravku neke ekološke štete biti potrebne generacije.

Uništeni su telefonski stubovi i druga komunikaciona infrastruktura. Neka sela su nedeljama ostala bez struje, a pašnjaci su bili preplavljeni pepelom i krhotinama dok su letnje kiše udarale po golim padinama planina nakon požara.

Za ekonomsko središte regiona – zajednicu Las Vegas, Novi Meksiko – požar je doveo zalihe vode za piće u još nesigurniji položaj. Suša i zastarjela infrastruktura su već bili problemi, ali ostaci koji su tekli niz rijeku Galinas primorali su grad da traži hitna sredstva za postavljanje privremenog sistema za tretman.

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila je žrtve požara posle nedavnog vikenda kampanje u Novom Meksiku. Ona je priznala da će savezna vlada morati da učini više da bi stanovnici bili celi.

Meru potrošnje je u petak potpisao predsednik Džo Bajden.

Uz sredstva, FEMA će upravljati programom za potpunu nadoknadu štete onima koji su pretrpeli lične povrede ili poslovne, prihode i finansijske gubitke zbog požara.

Paula Garcia, koja je na čelu Asocijacije Acekuia Novog Meksika, rekla je da odobrenje označava istorijsku akciju Kongresa. Ona je rekla da su mnogi acekuias – ili tradicionalni zemljani kanali za navodnjavanje – oštećeni požarom i poplavama nakon požara.

„Iako su gubici nemerljivi, zakon je korak ka ponovnoj izgradnji porodičnih kuća, farmi, rančeva i preduzeća u nadi da će se naše nasleđe kao ljudi koji žive na zemlji nastaviti za našu decu i unuke“, rekla je ona za Asošijeted pres.

Mnogi stanovnici su izrazili frustracije sa saveznim menadžerima za hitne slučajeve dok se prijavljuju za pomoć, rekavši da ne razumeju kulturu ruralnog Novog Meksika.

„Agencija će morati da unapredi svoju igru kako bi efikasno upravljala ovim finansiranjem za dobrobit naših zajednica“, rekao je Garsija.