Zelenski: Kada izbacimo Rusiju, normalan život će se vratiti na ukrajinsku zemlju

Zelenski: Kada izbacimo Rusiju, normalan život će se vratiti na ukrajinsku zemlju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, uputio video obraćanje u četvrtak, 29. septembra, prenosi Ukrinform.

„Ukrajinci!

Nastavljamo našu diplomatsku aktivnost kako bismo osigurali da svi partneri Ukrajine i zemalja sveta shvate koje nove korake ka eskalaciji teroristička država preduzima ovih dana.

Razgovarao sam danas sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i premijerom Italije Mariom Dragijem. Imao sam sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Francuske. Zahvalan sam našim partnerima što su jasno osudili ruske lažne referendume, što su osudili pokušaj aneksije naše teritorije, koji Kremlj trenutno priprema.

Zahvalan sam našoj poljskoj braći na neprocenjivoj podršci u odbrani i našoj saradnji zarad zajedničke bezbednosti. A danas smo u razgovoru sa Andžejem Dudom, sa gospodinom predsednikom, razgovarali o tome kako možemo dalje da ojačamo naše odnose.

Razgovarali smo i o prekograničnoj saradnji. Moramo učiniti sve da naši narodi ne budu suočeni sa preprekama za ekonomske i bilo kakve druge odnose.

Želeo bih da se zahvalim premijeru Dragiju na principijelnoj osudi ruskih koraka ka eskalaciji. Razmenili smo mišljenja o daljim koracima u našim bilateralnim odnosima sa Italijom i u multilateralnim odnosima na nivou EU koji bi svima nama u Evropi mogli pružiti veću zaštitu.

Prva poseta Ukrajini predsednika Narodne skupštine Francuske odvija se u zaista istorijsko vreme. U vreme kada je solidarnost između lidera na svim nivoima ključna za budućnost demokratskog sveta. Zahvalio sam se gospođi predsednici Narodne skupštine Francuske i njenim kolegama parlamentarcima na njihovoj spremnosti da nastave da nam pomažu u odbrani nezavisnosti Ukrajine i slobode cele Evrope.

Razgovarao sam danas sa univerzitetskom zajednicom i javnim ličnostima Švajcarske na bazi Univerziteta u Cirihu. Veoma je važno da Švajcarska i njeni građani ne ostanu neutralni i podrže našu težnju da živimo – da živimo slobodno i u miru.

Svi u svetu dobro razumeju šta bi takav pokušaj aneksije zapravo značio. To neće značiti ono čemu se Kremlj nada.

Danas sam to objasnio narodima Kavkaza, Sibira i drugim domorodačkim narodima Rusije. I sada ponavljam za sve u ovoj zemlji: Rusija neće dobiti novu teritoriju Ukrajine. Rusija će se pripojiti katastrofi koju je donela okupiranoj teritoriji naše zemlje. Rusija će se izjednačiti sa takozvanim „DPR“ i „LNR“, i potpuno će dokrajčiti one institucije normalne državnosti koje su još ostale u Rusiji.

Okupator zasipa grobovima okupiranu teritoriju Ukrajine, a grobova je sve više i na teritoriji same Rusije. Okupator postavlja mučilišta na okupiranoj teritoriji – i napuniće celu teritoriju Rusije mučilištima. Samo tako će sada raditi ruska policija i ruske specijalne službe. Zakon u Rusiji je izbrisan. A oni koji su sve ove smrti, mučenja, silovanja doneli iz Rusije, odneće ih kući.

Okupator svuda na zauzetoj teritoriji uništava svaku osnovu za život – ekonomiju, socijalnu sferu, kulturu…

Lišavanje čitavog ruskog društva normalne ekonomije, pristojnog života i poštovanja bilo koje ljudske vrednosti biće cena činjenice da jedna osoba u Rusiji želi da se ovaj rat nastavi.

Ovo se još uvek može zaustaviti. Ali da biste to zaustavili, morate zaustaviti onog u Rusiji koji želi rat više od života. Vaš život, građani Rusije.

Ruska vojska je danas nanela još jedan podli napad na civile u Mikolajevu – eksplodirala je granata u blizini stajališta javnog prevoza. Ima mrtvih, ima ranjenih… Ponovo granatiranje Harkova, Sumske oblasti, žestoko granatiranje Donbasa, na jugu Ukrajine.

Sve ovo se može zaustaviti samo na jedan način: oslobođenje. A pre dolaska Rusije svuda je na ukrajinskoj zemlji bilo normalnog života. A kada Rusija ode, kada je izbacimo, vratiće se normalan život. Ovo je jedini način. Ovo je put do naše pobede.

Ne možemo znati koliko će vremena trebati da se završi ovaj put. Ali znamo da nas nikakva ruska manipulacija i nikakav ruski zločin ne mogu oterati sa ovog puta.

Danas smo uspeli da oslobodimo još šest naših građana iz ruskog zatočeništva. Zahvaljujem se svima koji obezbeđuju ovaj rad!

Danas imamo nove rezultate na prvoj liniji fronta.

Danas smo dobili dodatne elemente pomoći od partnera.

Tako će i dalje biti.

Sutra je još jedan dan naše borbe, još jedan dan na putu do pobede. Hoće li nam biti posebno? Biće to još jedan dan koji će nas približiti bezbednosti i miru, obnovi našeg teritorijalnog integriteta. Zato što se milioni Ukrajinaca bore i rade za ovo.

Posebna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koju sam sazvao, biće održana sutra. Odluke će biti.

Znamo kako da reagujemo na svaku rusku akciju.

I konačno. Jutros sam odao počast svim žrtvama Babinog Jara. Vječan spomen žrtvama nacizma! Večna prokletstvo onima koji ponavljaju zločine nacista!

Slava Ukrajini!“