Kuleba o novim sankcijama EU: Potrebno je jače udariti Putina

Kuleba o novim sankcijama EU: Potrebno je jače udariti Putina

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Evropsku uniju na pooštravanje sankcija Rusiji, jer, prema njegovom mišljenju, sankcije koje predlaže blok ne odgovaraju razmerama trenutne eskalacije rata.

Kako prenosi „Evropska istina”, o tome je Kuleba napisao na Tviteru.

„Predloženi elementi budućeg paketa sankcija EU protiv Rusije ne odgovaraju razmerama Putinove eskalacije i pretnji koju on predstavlja za Evropu i ceo svet. Pozivamo EU da udari Putina jače kako bi ga zaustavila. Ovo je odlučujući trenutak“, navodi se u objavi.

Kako se navodi, Evropska komisija je u sredu predložila osmi paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i održavanja nelegalnih referenduma na okupiranim teritorijama. To uključuje, posebno, zabranu trgovine sa Ruskom Federacijom u iznosu od 7,5 milijardi evra i pravni osnov za ograničavanje cena ruske nafte.

Takođe, nacrt osmog paketa sankcija, koji je pripremila Evropska komisija, predviđa zabranu uvoza nekih ruskih proizvoda od čelika i nakita, kao i ograničenja izvoza jednog broja prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju.

Osim toga, EU će proširiti liste sankcija i uvesti personalne sankcije protiv predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije i predstavnika okupatorske vlasti koju kontroliše Kremlj u četiri ukrajinska regiona u kojima su održani pseudoreferendumi Ruske Federacije. Održan.

EU očekuje dogovor o sledećem paketu sankcija Rusiji, ili bar o glavnom delu paketa, pre samita sledeće nedelje.