Američka potpredsednica govori o „snažnom savezu“ sa Severnom Korejom

Američka potpredsednica govori o „snažnom savezu“ sa Severnom Korejom

Potpredsednica SAD Kamala Haris pohvalila je „snažan savez“ između SAD i Severne Koreje tokom posete Demilitarizovanoj zoni (DMZ) u četvrtak u gafu.

„Sjedinjene Države dele veoma važan odnos, a to je savez, sa Republikom Severnom Korejom“, rekao je Haris, pogrešno nazvavši Republiku Koreju, što je zvanično ime Južne Koreje.

Haris je nastavio, ovaj put pravilno navodeći zemlju. „Ne mogu dovoljno da kažem da je posvećenost Sjedinjenih Država odbrani Republike Koreje gvozdena“, rekla je ona, dodajući da „Na severu vidimo brutalnu diktaturu, rasprostranjeno kršenje ljudskih prava i nezakonito oružje program koji ugrožava mir i stabilnost.”

Haris je održala svoj govor tokom posete DMZ-u, jako utvrđenoj demarkacionoj liniji koja deli sever i jug otkako je Korejski rat okončan sporazumom o primirju 1953. Tenzije na Korejskom poluostrvu su porasle poslednjih meseci, uz Američki nosač aviona stigao je u Južnu Koreju na vojne vežbe prošle nedelje, prvi put od 2017, nakon što su američki zvaničnici upozorili da se Pjongjang sprema za svoju prvu nuklearnu probu u poslednjih pet godina.

Severna Koreja je u sredu lansirala dve balističke rakete u svoje istočne vode, a još dve u četvrtak ubrzo nakon što je Harisov avion poleteo za Vašington, saopštila je vojska Južne Koreje. Jedna raketa je takođe lansirana ranije ove nedelje.

SAD drže oko 28.000 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, a Sever na vežbe u kojima učestvuju ove trupe i njihove južnokorejske kolege gleda kao na „provokacije“ i probe za invaziju.