Poznat datum sledećeg sastanka saveznika Ukrajine u formatu „Ramštajn“.

Poznat datum sledećeg sastanka saveznika Ukrajine u formatu „Ramštajn“.

Naredni, već šesti sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poznat i kao Ramštajn format, biće održan 12. oktobra u Briselu – uoči sastanka ministara odbrane Severnoatlantske alijanse.

Kako prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Glas Amerike“, o tome je u četvrtak novinare obavestio američki ambasador pri NATO-u Džulijan Smit.

Ona je odbila da precizira kakve bi tačno odluke mogle da se donesu na šestom „Ramštajnu”.

„Mogu da kažem da će (pomoć) i dalje dolaziti iz Sjedinjenih Država, takođe i od drugih saveznika u NATO. Ne vidim da se ovaj proces zaustavlja i da će nastaviti da se razvija. Mi ćemo bazirati ove liste (oružja) na osnovu onoga što je i šta je potrebno Ukrajini. I stalno nalazimo načine da spojimo ova dva aspekta“, rekao je Smit.

Američki ambasador je napomenuo i da su SAD i njihovi saveznici u stalnom, gotovo svakodnevnom kontaktu sa ukrajinskim vojno-političkim vrhom kako bi tačno utvrdili šta je ukrajinskoj vojsci potrebno na terenu.

„Čuli smo te ukrajinske zahteve jasno i glasno. Daćemo sve od sebe da kroz kontakt grupu udovoljimo tim zahtevima. Ali mislim da ako nas je istorija nečemu naučila, to je da je to samo proces koji je u toku, koji se razvija“, – naglasio je Smith.

Prethodni, peti sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine održan je 8. septembra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. Tada su se strane, između ostalog, dogovorile o daljem aktiviranju programa obuke ukrajinske vojske.

Podsetićemo da je format „Ramštajn“, koji objedinjuje više od 50 zemalja sveta, pokrenut sa ciljem kolektivne podrške Ukrajini da podmiri odbrambene potrebe ukrajinske vojske uoči ruske invazije punog razmera.