Španija uvodi novi porez na bogate sa imovinom većom od 3 miliona evra

Španija uvodi novi porez na bogate sa imovinom većom od 3 miliona evra

Španija je najavila uvođenje novog poreza na bogatstvo, drugog po redu, kako bi prikupila sredstva za plaćanje socijalne politike usred velike inflacije, piše Blumberg, prenosi „Evropska istina“.

Novi porez na bogatstvo primenjivaće se na ljude sa imovinom vrednom najmanje 3 miliona evra godišnje 2023. i 2024. godine.

Uplate izvršene na osnovu postojećeg poreza na bogatstvo biće odbijene od novog poreza.

Novi porez će uticati na 23.000 ljudi i očekuje se da će prikupiti oko 1,5 milijardi evra.

Očekuje se da će još 204 miliona biti prikupljeno 2024. kroz povećanje do 2 procentna poena na prihode iznad 200.000 evra godišnje. Porezi za osobe sa niskim primanjima takođe će biti smanjene za oko 1,88 milijardi evra tokom dve godine.

Španija je uvela neke od najradikalnijih evropskih mera poreza i cena energije dok se vlada Pedra Sančeza bori da se izbori sa krizom troškova života.

Španija je u julu najavila uvođenje „vanrednih i privremenih” poreza za banke i energetske kompanije usred rasta cena komunalnih usluga, koje će takođe trajati dve godine.

Inflacija u Španiji je u septembru smanjena na 9,3%, prema preliminarnim podacima objavljenim u četvrtak. Do pada je došlo nakon tri meseca zaredom gde je premašio 10%. Španija je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja je već imala porez na bogatstvo.

Sadašnji porez na bogatstvo naplaćuje se na imovinu vrednu više od 700.000 evra i prosleđuje se vlastima autonomnih zajednica. Neki od njih su već najavili planove da ga ukinu ili smanje kako bi privukli veliki biznis.