Estonija će zvanično zabraniti uvoz ruskog gasa od 1. januara

Estonija će zvanično zabraniti uvoz ruskog gasa od 1. januara

Vlada Estonije usvojila je rezoluciju o zabrani uvoza i kupovine prirodnog gasa iz Rusije od sledeće godine, preneo je Postimees, piše „Evropska istina”.

Zabrana će se odnositi i na pružanje usluga vezanih za tranzit, uvoz prirodnog gasa i kupovinu radi tranzita ili ubrizgavanja u distributivnu mrežu.

Estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu primetio je da je estonska vlada još u aprilu pristala da prekine uvoz ruskog gasa u zemlju do kraja 2022. godine i da nadoknadi ove isporuke zahvaljujući iznajmljenom LNG terminalu. Sada je ova odluka zvanično potvrđena.

Cilj je da se izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi vojnu agresiju na Ukrajinu, pošto je prirodni gas važan izvor prihoda Rusije, dodao je Rejnsalu.

Odluka se prvenstveno odnosi na estonske gasne kompanije koje imaju dozvole za uvoz ruskog gasa. Za domaće potrošače ova mera neće dovesti do promene u snabdevanju, jer od aprila 2022. prirodni gas iz Rusije u Estoniju gotovo da se ne isporučuje.

Prema rečima ministra ekonomije i infrastrukture Rijne Sikuta, odluka ne utiče na sigurnost snabdevanja Estonije gasom.

„Da bismo obezbedili dostupnost gasa po okončanju ruskog uvoza, preduzeli smo nekoliko koraka, na primer, stvorili smo tehničku bazu za prijem isporuka tečnog prirodnog gasa i povećali propusni kapacitet postojećih priključaka. Da bismo dalje smanjili rizike , takođe smo stvorili državnu stratešku rezervu gasa u Centru za strateške resurse Estonije“, rekao je Sikkut.

Ranije je saopšteno da Estonija pre roka završava vez za zajednički LNG terminal sa Finskom.