Pentagon je pojasnio da će isporuka 18 novih HIMARS-a Ukrajini trajati nekoliko godina

Pentagon je pojasnio da će isporuka 18 novih HIMARS-a Ukrajini trajati nekoliko godina

Najnoviji paket američke vojne pomoći uključuje širok spektar kritične vojne opreme, ali neki, uključujući nove HIMARS instalacije, imaju za cilj podršku dugoročnim odbrambenim potrebama Ukrajine.

Ovo je izjavio visoki predstavnik Pentagona tokom brifinga u sredu, prenosi „Evropa pravda“.

Najnoviji paket pomoći uključuje 18 visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema zajedno sa odgovarajućom municijom. U okviru USAI programa, Sjedinjene Države će kupiti ove sisteme od proizvođača za isporuku Ukrajini, umesto da ih povlače direktno iz američkih vojnih zaliha, kao što je ranije učinjeno sa 16 mlaznih sistema HIMARS poslatih u Ukrajinu.

Prema rečima visokog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane, dolazak poslednjeg HIMARS-a obećanog Ukrajini može potrajati.

„Nabavka i isporuka ovih HIMARS sistema i pripadajuće municije trajaće nekoliko godina. Današnje saopštenje je samo početak procesa nabavke“, rekao je zvaničnik.

Iako ukrajinska dugoročna nabavka novorazvijenog HIMARS-a ne sprečava SAD da nastave da uklanjaju postojeće sisteme iz arsenala ako je potrebno, ona služi većoj svrsi da ovi sistemi budu pod ugovorom i u rezervi za kasniju isporuku, rekao je vladin zvaničnik.

„Ako danas ne uložimo da bismo kupili HIMARS za budućnost, oni neće biti tamo kada budu potrebni ukrajinskim oružanim snagama u budućnosti“, rekao je zvaničnik. „Ovo je zaista značajna investicija i osmišljena je da osigura da u budućnosti Ukrajina ima ono što joj je potrebno za dugoročno odvraćanje budućih pretnji. To ni na koji način ne isključuje činjenicu da ćemo nastaviti da ulažemo u njihove sadašnje snage, uzimajući prednost mogućnosti koje su danas dostupne, a koje danas možemo dobiti iz američkih zaliha“, objasnio je on.

Kao što je navedeno, planiranje budućih odbrambenih potreba Ukrajine nakon završetka rata nije nov koncept. U aprilu je američki ministar odbrane Lojd Ostin održao prvi u nizu sastanaka Ukrajinske kontakt grupe za odbranu. Prvi sastanak je održan u Nemačkoj. Zatim je ministar istakao potrebu da se obezbede ne samo hitne potrebe Ukrajine, već i njene buduće odbrambene potrebe.

„Ukrajini je potrebna naša pomoć da pobedi danas. I još će im trebati naša pomoć kada se rat završi“, rekao je Ostin.

U najnoviji paket pomoći SAD uključeno je i 150 Hamvija, 150 taktičkih vozila, oprema za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, panciri i niz taktičkih bezbednih komunikacionih, nadzornih i optičkih sistema.

Zvaničnik Pentagona je takođe rekao da paket uključuje 20 višenamenskih radara koji mogu da prate vazdušne objekte i pretnje, uključujući minobacačku i artiljerijsku vatru, kao i neprijateljske bespilotne letelice.